print

Mediterraan dieet ook goed voor bot- en spiermassa na de menopauze

Dat het veelgeprezen Mediterrane dieet goed is ter preventie van hart- en vaatziekten is inmiddels geen nieuws meer. Maar nu blijkt dat dit eetpatroon (veel groente en fruit, granen, aardappelen, olijfolie en zaden, matig vis, weinig verzadigde vetten, zuivel en rood vlees) ook een aantoonbaar gunstig effect heeft op de bot- en spiermassa van vrouwen na de menopauze. De Braziliaanse onderzoekster Thais Rasia Silva, van de Universidade Federal do Rio Grande do Sul in Brazilië, betrok 103 vrouwen in haar onderzoek, met een gemiddelde leeftijd van 55 jaar, bij wie de menopauze gemiddeld 5,5 jaar daarvoor was ingetreden. Alle vrouwen vulden een vragenlijst in over hun eetgewoonten, en ondergingen scans om botdichtheid, lean body mass en het vetpercentage te meten. Duidelijk bleek dat hoe hoger de vrouwen scoorden op de schaal van het Mediterrane dieet, des te beter de spier- en botmassa-uitslagen waren. Deze correlatie was onafhankelijk van het wel of niet in het verleden hebben geslikt van hormonale suppletie, roken, of hun (gemeten) lichamelijke activiteit. Een verklaring wordt helaas niet gegeven. Silva suggereert dat vrouwen na de menopauze, zeker als ze ook een lage botmassa hebben, advies zouden moeten vragen aan hun arts over hun dieet.

Lees meer…

https://www.endocrine.org/news-room/2018/mediterranean-diet-is-linked-to-higher-muscle-mass-bone-density-after-menopause

Vasten doet wonderen voor je stamcellen

Dat vasten goed voor je gezondheid kan zijn is een overtuiging die al zo oud is als de mensheid. Maar klopt het ook? In de VS vonden onderzoekers mogelijk een stukje van het antwoord. Zij onderzochten stamcellen in de darm bij muizen. Stamcellen zijn onmisbaar, bijvoorbeeld voor weefselherstel. Met het ouder worden verliezen stamcellen geleidelijk aan hun vermogen om voor regeneratie van het weefsel te zorgen, zoals na darminfecties. Onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) hebben nu bij muizen ontdekt dat slechts 24 uur vasten dit regeneratievermogen van stamcellen verdubbelde(!). Tijdens het vasten moeten cellen voor de energievoorziening overschakelen van glucoseverbranding naar vetzuurverbranding. Juist deze switch van glucose- naar vetzuurverbranding bleek de sleutel tot die sterke kwaliteitsverbetering van de stamcellen.

Onderzoekers hopen een geneesmiddel te vinden dat voor deze omschakeling naar vetzuurverbranding kan zorgen, omdat veel mensen vasten ‘moeilijk’ vinden. Zij hopen dat dit mogelijkheden biedt om bijvoorbeeld bij chemotherapie patiënten te ondersteunen bij het overkomen van de gastro-intestinale bijwerkingen daarvan.

Lees de samenvatting… 

of het nieuwsbericht van MIT…

Natriumcarbonaat als remedie tegen auto-immuunreacties

Natriumwaterstofcarbonaat (dubbelkoolzure soda, ook wel ‘zuiveringszout’, NaHCO3) wordt al generaties lang gebruikt als panacée in het huishouden en tegen kwaaltjes. Het is een ouderwets middel tegen zuurbranden, maar ook om tanden mee te polijsten of om gebruikt te worden (met citroenzuur) als rijsmiddel in baksels. Het was eveneens al bekend dat dit middel progressieve nierziekten kon afremmen.

Wetenschappers van het Medical College of Georgia aan de Augusta University hebben nu mogelijk een verrassend mechanisme achter de werking van het zuiveringszout ontdekt. In het Journal of Immunology publiceerden zij over hun ontdekking dat zuiveringszout, als het wordt ingenomen, een ingewikkelde reactieketen in gang zet. Mesotheliale cellen, waarvan de functie nog niet volledig is opgehelderd, spelen in elk geval een rol bij het begrenzen van verschillende organen. In de darm lijken de mesotheliale cellen na inname van NaHCO3 een boodschap te kunnen doorgeven aan de milt, via de neurotransmitter acetylcholine. Dit verloopt buiten het autonome zenuwstelsel om, aldus de onderzoekers. De boodschap ‘zegt’ als het ware tegen de milt, dat macrofagen niet in de ‘ontstekingsstand’ (type M1) hoeven te veranderen, terwijl het aantal ‘anti-inflammatoire’ macrofagen (type M2) juist stijgt. Hetzelfde effect werd gezien in de nieren en in het bloed. Mogelijk schuilen er grotere anti-inflammatoire mogelijkheden in dit eeuwenoude en veilige huismiddel.

Lees de samenvatting van het artikel… 

TED.com talk: Matthew O’Reilly: ‘Ga ik dood?’

Ambulanceverpleegkundige Matthew O’Reilly heeft al veel gezien in zijn carrière. Bij vele ernstige ongevallen en acute medische nood was hij als eerste ter plaatse om medische hulp te verlenen. In deze TED-talk spreekt hij openhartig en indringend over een van de moeilijkste vragen die zijn patiënten in de meest benarde en pijnlijke momenten van hun leven hem kunnen stellen: ‘Ga ik nu dood?’

Jarenlang vreesde hij die vraag, omdat hij bang was voor de reactie van zijn patiënten wanneer hij die vraag eerlijk met ‘ja’ zou moeten beantwoorden. Dus draaide hij er omheen. Tot die ene dag waarop hij besloot die vraag wel eerlijk te beantwoorden. Hij vertelt hoe zijn patiënten compleet anders reageren dan hij had verwacht. Niet alleen tonen de meesten veel meer berusting als ze weten dat hun leven bijna afgelopen is. Ook blijkt dat het mensen in de laatste minuten vaak om  dezelfde dingen gaat.

Luister naar zijn verhaal…