print

Biodoron, moderne alchemie

Biodoron is ontwikkeld in het begin van vorige eeuw. Het is een basispreparaat, dat Weleda verwerkt in meerdere sterktes en farmaceutische vormen.
In Nederland is Biodoron beschikbaar als D6 en D12 poeder (apotheekbereiding) en als 0,1% tabletten (homeopathisch geregistreerd).
In Duitsland zijn de tabletten als Kephalodoron op de markt (0,1% en 5%); de naam Ferrum-Quarz wordt gebruikt voor capsules (geconcentreerd) en voor poeder en ampullen (verdund).

Biodoron bevat kwarts, ijzer en zwavel. Deze stoffen vertegenwoordigen de alchemistische Tria Principia: Sal-Mercur-Sulfur.
Het ‘Sal-principe’ staat voor verdichting, concentratie, doorvorming en afgrenzing.
Het hieraan polaire ‘Sulfur-principe’ staat voor oplossing, transformatie en vervluchtiging.
Het ‘Mercur-principe’ vertegenwoordigt de ritmische uitwisseling tussen verdichting en oplossing en tussen binnen- en buitenwereld. Het brengt evenwicht en verbinding.

Volgens de antroposofische geneeskunde hebben kwarts, ijzer en zwavel, elk voor zich, een bijzondere relatie met één van de drie functionele systemen van het menselijk organisme: kwarts met de zenuw- en zintuigprocessen (geconcentreerd in het hoofd); zwavel met het stofwisselingssysteem en ijzer met de ritmische processen (ademhaling en bloedsomloop).
Kwarts of kiezelzuur (siliciumdioxide) komt bij de mens voornamelijk voor in de huid, haren en zintuigen, en - iets dieper - in de vliezen waar pijnsensatie mogelijk is (long-, hart- en buikvlies). Kwarts is volgens de antroposofische geneeskunde betrokken bij het tot stand komen van bewustzijnsprocessen. Zwavel speelt een belangrijke rol in de stofwisselingsprocessen, bij vertering en opbouw, met name in de eiwitstofwisseling. En ijzer werkt voornamelijk in de ademhalingsfermenten en het bloed; gebonden aan hoogfunctioneel eiwit is het continu in circulatie.

Door een bijzonder farmaceutisch proces worden de drie substanties samengevoegd tot één nieuwe stof. Alle gebruikte grondstoffen zijn natuurproducten: bergkristal (kwarts), natuurlijke zwavel, Sideriet (natuurlijk tweewaardig ijzercarbonaat).
De eerste stap is de oxidatie van zwavel tot zwavelzuur. Het vermalen Sideriet wordt met verdund zwavelzuur overgoten. Onder hevig schuimende reactie komen koolzuur en warmte vrij. Uit de oplossing laat men het ijzer(II)sulfaat (Ferrum sulfuricum) kristalliseren. IJzer en zwavel zijn nu verbonden.
Om dit ijzersulfaat met kwarts te verbinden, wordt het eerst met honing gekneed en met wijn verdund. Door toevoegen van het kwartspoeder ontstaat een deegachtige massa.
Aansluitend wordt, onder vacuüm, al het vluchtige afgedestilleerd, tot een droge, groenig-grijze koek overblijft: de Biodoron-substantie. De geur is zurig, broodachtig aromatisch.

Voor de verbinding van ijzersulfaat met kwarts tot één basissubstantie wordt gekozen voor een losjes samenkleven door middel van een natuurlijk bindmiddel (honing) om een soort ‘naast elkaar werken in wederzijdse resonantie’ te bekomen, wat de werking van de preparaat minder ‘dwingend’ en ‘in een bepaalde richting fixerend’ maakt dan gebruikelijke migrainemiddelen.

Het bereidingstraject vertoont een opvallende analogie met de spijsvertering: fijnmaken, verdunnen, indikken en met het bereiden van brood: mengen, kneden, bakken. De wijn, als resultaat van een gistingsproces, brengt een eigen plantaardige stofwisselingskwaliteit in het preparaat, de honing een dierlijke.
Biodoron 100% is zeer hygroscopisch en wordt daarom onmiddellijk met lactose tot poeder verwreven en tot de gewenste concentratie of potentietrap gebracht.

Het therapeutisch doel van Biodoron is om een harmoniserende werking uit te oefenen op de krachtenverhouding tussen de drie functionele systemen in het menselijk organisme.
Bij migraine, waar onbeheerste stofwisselingsprocessen pathologische reacties in de hersenen ontketenen, wordt Biodoron ingezet als kuurmiddel.
Verder wordt het preparaat toegepast als ‘vitalisator’ bij nerveuze uitputting of om weer op orde te komen bijvoorbeeld na een vermoeiende reis met veel zintuigindrukken.