print

Voor u gelezen

 

Twee minuten bewegen per uur

Zitten is ongezond, dat komt steeds duidelijker uit diverse wetenschappelijke studies maar voren. Te veel zitten is geassocieerd met premature sterfte, diabetes en hartziekte. In een poging dat te voorkomen zie je onderzoekers experimenteren met ‘bewegingsoplossingen’ voor mensen met een kantoorbaan, zoals staand werken, of trappend op een hometrainer computeren.

Onderzoekers van de Universiteit van Utah onderzochten 3626 mensen, onder wie een groep met chronische nierziekten. Zij ontdekten dat een beetje bewegen, twee minuten per uur, gecombineerd met 150 minuten bewegen per week, al 33% lagere kans gaf op plotse dood. Overigens noemen zij het nog geen bewijs, maar spreken ze van een ‘sterk suggestieve uitkomst’.

[Lees de samenvatting]

 

 

Lichaamslengte gecorreleerd aan kanker?

Je zou er niet snel bij stilstaan, maar onderzoekers van het Albert Einstein College of Medicine in New York deden het wel: zij vroegen zich af of er een correlatie bestaat tussen lichaamslengte en de kans op het krijgen van kanker. En die blijkt er te zijn. Zij analyseerden de data van 144.701 vrouwen boven de 50 jaar over een periode van twaalf jaar. Gekeken is naar 19 soorten kanker. Wat bleek: per 10 cm lichaamslengte nam de kans om enige vorm van kanker te krijgen met 13% toe. Voor schildklierkanker en multipele myeloom nam de kans per 10 cm lichaamslengte zelfs toe met 29%.

[Lees de samenvatting]

 

 

GMO-wetenschapper: genetisch gemanipuleerd voedsel ongezond en gevaarlijk

Jarenlang was het de taak van de Canadese wetenschapper Thierry Vain om het publiek gerust te stellen dat genetisch gemanipuleerd voedsel (kortweg GMO, genetically modified organisms)* helemaal veilig was.

Nu, tien jaar na zijn pensionering, komt hij er in een zeer lezenswaardig, maar ook verontrustend artikel openlijk voor uit dat zijn mening over GMO totaal is veranderd. Hij waarschuwt niet alleen voor de veiligheid van GMO-voedsel. Hij betwist ook de vaak gehoorde claims dat GMO leidt tot hogere opbrengsten, minder gebruik van bestrijdingsmiddelen en dat ze geen invloed hebben op het milieu. Volgens hem komt dat onder meer omdat de technologie is gebaseerd op volkomen achterhaalde aannames over het genoom en genen.

[Lees het artikel]

 

 

Bisphenol-A schadelijk tot in derde generatie

Bisphenol-A (BPA) is een ongezonde chemische stof waarmee de westerse mens tegenwoordig dagelijks, en vaak in ruime mate, in contact komt. BPA komt veelvuldig voor in plastics, die de stof afgeven aan de talloze voedingsmiddelen die ermee in contact komen. Ook de coatings van conservenblikken bevatten het hormoon-actieve goedje, net als plastic keukenmateriaal en cosmetica, en zelfs het thermische papier van kassabonnen is ermee bedekt. Frankrijk stelde per 1 januari 2015 een verregaand verbod in op BPA in alle plastics die met voedingsmiddelen in contact zouden kunnen komen: verpakkingen, maar ook keukengereedschap bijvoorbeeld. En dat is niet voor niets.

De stof is teruggevonden in het cytoplasma van eicellen (!) en in foetaal plasma, vertelt professor Jodi Flaws aan Science Daily. Zij deed onderzoek naar de effecten van BPA op muizen. Opvallend was dat niet alleen hogere doses, maar ook juist lage doses, tot in de derde generatie, meetbare negatieve effecten hebben op de reproductie.

[Lees het artikel in Science Daily] of [Lees de samenvatting]

 

 

TED.com video: ultravroege diagnose van kanker: binnen handbereik?

Jorge Soto droomt ervan, net als zoveel anderen, dat niemand meer zou hoeven te sterven aan kanker. De technische hulpmiddelen om kanker te diagnosticeren én te behandelen ontwikkelen zich snel. Sleutelprincipe daarbij is dat hoe vroeger de diagnose wordt gesteld, des te groter de kans is op succesvolle behandeling. Hoe zou het zijn als de diagnose kanker in een heel vroeg stadium gesteld zou kunnen worden, met een simpel routine bloedonderzoek? Volgens Jorge Soto zijn we daar niet meer ver vandaan.

[Bekijk de video]