print

Boekrecensie: De mooie voedselmachine

Arie Bos

Wat een leuk boek: De mooie voedselmachine. En leerzaam. Het is een bestseller en dus heb je het waarschijnlijk al gelezen, maar zo niet, dan is het echt een aanrader.

Wanneer je de foto van de schrijfster, de Duitse Guilia Enders, op de achterkant van het boek bekijkt, zou je niet geloven dat ze een boek als dit, zo boordevol state of the art wetenschap op het gebied van de darm, kan hebben geschreven. Ze lijkt begin twintig, wat ze ook is, en kijkt je aan als een aantrekkelijk en springerig feestbeest.

Haar geschiedenis is interessant: met de keizersnee geboren en zonder borstvoeding aan het leven begonnen. Dat is niet goed voor je darmflora of -microbiota (microbioom is het gezamenlijke DNA van alle inwonende bacteriën). Ze had vaak onbegrepen lichamelijke klachten. Op haar 17e kreeg ze, na een antibioticakuur, overal huid ulcera, ook op haar gezicht, die op geen enkele dermatologische behandeling reageerden.

Toen ze van een vergelijkbare casus hoorde, is ze alles gaan lezen wat ze te pakken kon krijgen op dit gebied en kreeg de overtuiging dat ze haar huidafwijking als een darmziekte moest behandelen. Ze stopte met melk en gluten en deed alles om haar darmflora zo divers en gezond mogelijk te maken. Het bleek te werken (zie de foto) en de volgende stap was dat ze geneeskunde ging studeren. Ze is nog niet afgestudeerd, maar aan de tekst valt op te maken dat ze, naast haar studie, in een microbiologisch laboratorium werkt. Alles, maar dan ook alles wat met darmen te maken heeft en ook nog wat neurowetenschap (het enterisch zenuwstelsel heeft evenveel neuronen als de hersenen), heeft ze verwerkt.

Maar dat is op zich niet de kracht van het boek. Dat is de stijl: een on-Germaanse humor en lichtvoetigheid maakt dat je alle wetenswaardigheden – en veel wist ik nog niet – even leuk en interessant gaat vinden: de anatomie, de allergieën en de reden daarvan, in welke houding je moet poepen als dat niet vanzelf gaat, de invloed van voedsel op je stemming, hoe voor goede micro-organismen in je darm te zorgen, waar salmonella vandaan komt (is een commensaal van reptielen) en nog veel meer. Ik heb er van genoten.