print

Weleda maakt het daadwerkelijk makkelijker

In de vorige versie van Weleda Medisch Nieuws bent u geïnformeerd over de makkelijkste manier waarop de Weleda Geneesmiddelen Database te benaderen is. In deze Database vindt u informatie over de beschikbaarheid van Weleda Geneesmiddelen, maar ook zaken als bijsluiters (indien beschikbaar), prijs, en binnenkort worden ook eventuele alternatieven aangegeven indien een middel tijdelijk niet leverbaar is. En dat heeft effect gehad...

Column: 'Netelige kwesties'

Dokter kijk nou eens, ik word er helemaal gek van’, zegt Henk, de 42-jarige fietsenmaker, lid van de fietsersbond en wielrenner. Kortom, een fietser in hart en nieren. In een gesprek met hem hierover verlies ik altijd meteen met 1-0 omdat hij vindt dat ik teveel autorijd. Ik moet hem gelijk geven. Maar vandaag is zijn blik op de wereld vernauwd: ‘Jeuk is erger dan pijn. Doe iets,’ smeekt hij. In menig spreekkamer zal een dergelijke noodkreet al eens gehoord zijn. Jeuk is erger dan pijn als je geen pijn hebt, het is inderdaad allesoverheersend irritant. Daarbij komt dat deze aandoening voorkomt bij zuigelingen, schoolkinderen, pubers, volwassenen en bejaarden, ook nog eens bij mannen én vrouwen... nou dan weet je het wel...

 

[Lees verder]

Toepassingen uit het ‘Vademecum’ bij misselijkheid

Het Vademecum is een internationale ‘Materia medica’ van antroposofische geneesmiddelen, op basis van practice-based evidence, uit ingezonden ervaringsberichten van antroposofische artsen. In deze nieuwsbrief meer over medicatie bij misselijkheid.

 

[Lees verder]

 

Visiodoron de oplossing bij droge, geïrriteerde ogen

Steeds meer mensen hebben last van droge of geïrriteerde ogen. Deze aandoening is het gevolg van een irritatie van het oogoppervlak, die in de meeste gevallen te wijten is aan milieu- en omgevingsfactoren, het gebruik van medicijnen, contactlenzen, ouderdom of ziekte.

Voor wie last heeft van droge, geïrriteerde ogen, ontwikkelde Weleda Visiodoron Malva ® Oogdruppels. Dit 100% natuurlijke product staat garant voor een snelle en langdurige bevochtiging van het oog en geeft een kalmerend en verfrissend gevoel.


[Lees verder]


 

Demonstratie geneesmiddelbereiding Vulnodoron door Albert Schmidli

In de antroposofische geneeskunde zijn processen belangrijker dan statische toestandsbeelden. Zo ook bij de bereiding van een antroposofisch geneesmiddel is het bereidingsproces onderscheidend, en in mindere mate de chemische analyse van het eindresultaat, zoals bij reguliere en natuurlijke geneesmiddelen. Deze gedachtegang is al lastig genoeg, zeker wanneer je als arts geleerd hebt om alleen van een chemisch/fysische realiteit uit te gaan. Albert Schmidli probeerde dit onlangs inzichtelijker te maken aan de hand van de bereiding van het middel Vulnodoron.


[Lees verder]Dubbele boekpresentatie in Amsterdam

Op Hemelvaartsdag, 29 mei, vond in Amsterdam de presentatie plaats van twee “breinboeken’. Arie Bos presenteerde zijn nieuwe boek: “Mijn brein denkt niet, ik wel”. Christina van Tellingen en Marko van Gerven presenteerden hun boek “Dementie en het ik”.

 

 

[Lees verder]

 

 

Boekbespreking: 'Verdraaide organisaties, terug naar de bedoeling'

De huisartsenzorg kent problemen van een grote organisatie. We groeien, maar vullen de groei niet altijd met inhoud, maar wel met regels, veel regels. Deze regels gaan op den duur contraproductief werken. Een wake up call vanuit de bedrijfsvoering die hiermee al verder is.

Voor u gelezen

  • Meer dan alleen hooikoortsverwekkend
  • Saunatherapie tegen netelroos
  • Patiënten van complementair werkende huisartsen beduidend goedkoper voor Basisverzekering
  • The Cochrane Collaboration & BMJ halen data boven water: claims anti-influenzapillen onvoldoende onderbouwd; 13 miljard euro verspild?
  • Hebben onkruidmiddel Glyphosaat (Roundup®) en het tekort aan spelt iets met elkaar te maken?
  • Brian Goldman: Kunnen we het even hebben over medische missers?

 

Agenda

 

Tentoonstelling Kunsthal – Rudolf Steiner en de alchemie van het alledaagse

Van 13 september 2014 – tot en met 11 januari 2015 organiseert de Kunsthal Rotterdam de tentoonstelling ‘Rudolf Steiner – Alchemie van het alledaagse, in samenwerking met het Vitra Design Museum in Wei lam Rhein. Tijdens de tentoonstelling wordt een uitgebreid overzicht gegeven van het veelomvattende oeuvre van Rudolf Steiner.

'Weerstand en crisis in de levensloop'

Medische, therapeutische en pedagogische gezichtspunten op antroposofische grondslag

Thema:
Het leven op aarde is geen paradijs. Een rimpelloos bestaan met alleen maar vreugde en genot zonder enige inspanning is voor niemand weggelegd en zelfs ook niet wenselijk. De ontwikkeling van de mens is gebaat bij het ontmoeten van weerstand. Zo komt ieder mens op zijn levensweg telkens ook allerlei obstakels tegen, die moeten worden overwonnen om verder te komen...

 

[Lees verder]

Weleda Geneesmiddelendatabase

Woordenboek

 

 

Colofon

Weleda Medisch Nieuws is een uitgave van Weleda Benelux SE en verschijnt 4x per jaar.

 

Redactie

Arie Bos (rustend huisarts / auteur)

Ingrid van Berckelaer (apotheker)

Majella van Maaren (redacteur)

Peter Staal (huisarts en antroposofisch arts)

Angela van Bennekom (coördinator)

 

Digitale vormgeving

Hendrik Jan de Jong


Correctie

Michel Gastkemper

 

Contact

medisch@weleda.nl