print

Column: 'Dubbelblinde vlek'

Peter Staal, huisarts en antroposofisch arts

Wie ervaring heeft met natuurgeneesmiddelen weet hoe krachtig ze kunnen werken. Eén van de meest indringende ervaringen had ik in mijn opleidingstijd, waar we een vrouw behandelden met een terminaal mammacarcinoom die een fors ulcererende thoraxwond had op de plek waar de borst geopereerd was. Met Calendula-injecties verbeterde die wond in enkele weken tijd en ging de huid volledig dicht ook al was de patiënte in de terminale fase. Met die injecties werd helaas in de vakantie gestopt, omdat de verpleeghuisarts die therapie weigerde over te nemen. Hij wilde er niet verantwoordelijk voor zijn. Na drie weken was de wond weer fors verslechterd, maar na het starten met de Calendula ging het snel weer beter.Ik weet het: dit telt niet. Persoonlijke ervaringen zijn persoonlijk, wellicht door mij ingebeeld of door het door mij opgewekte placebo-effect veroorzaakt. Ik geloof daar dan weer weinig van, maar moet het doen met een cultuur die leeft van het primaat van de dubbelblinde trial. Een dubbelblinde vlek noem ik het vaak, want je doet niet alleen je middel tekort, maar vooral de patiënt en de voorschrijver. Of, zoals een oud-collega van mij vaak zei: ‘De waarheid heeft altijd gelijk!’ Toegegeven: er zou veel meer onderzoek naar antroposofische middelen moeten gebeuren, want al deze ervaringen staan teveel op zichzelf. Uiteraard is er wel een samenhang, maar de ander daarvan overtuigen is moeilijk.Meestal worden de wonden vooral behandeld met zalven of crèmes. 

Calendula is de meest directe regenerator van de huid en kan daarom gebruikt worden bij geïrriteerde babybilletjes tot en met vieze straatwonden (Calendula wordt wel het plantaardige jodium genoemd). Ook bij kleine en relatief ‘mooie’ huiddefecten, zoals bij verwondingen of na ingreepjes, herstelt de huid vaak opvallend mooi als nabehandeld wordt met Calendula, is mijn ervaring.

Bij brandwonden is de Arnica /Urtica, ofwel Combudoron het meest aangewezen middel om de huid te laten regenereren. Het brandwondenmiddel geeft meteen verlichting bij brandwonden en werkt pijn- en jeukstillend. Het uiteindelijke resultaat na het bedekken van brandwonden met Combudoron mag zeer fraai genoemd worden. Ook daar waar het een en ander aanvankelijk ‘verloren’ lijkt (derdegraadsplekken). Let bij het zelf behandelen van brandwonden altijd op de oppervlakte en start met (lang) koelen met niet te koud water (bij kinderen ook opletten voor onderkoeling!), maar in de huisartsenpraktijk worden de brandwonden – ook van kleine kinderen – hiermee prima verzorgd. Verder kan Combudoron ook erg goed gebruikt worden bij alles wat jeukt, zoals muggenbulten, waterpokken en eczeem.

Mercurialis Ontstekingszalf is een prima zalf die Mercurialis Perennis, Stibium, Resina Laricis (larixhars) en Calendula bevat. Deze zalf noem ik vaak de ‘grote broer’ van Calendula omdat hij wat meer de ‘vastgelopen’ wonden, eczeem en sommige schilferende huidziekten verzorgt. Het metaal Stibium is met name de substantie die voedend op de vitaliteit van de huid werkt en daarmee wat ‘zwaarder’ is dan het plantaardige Calendula.Verder kun je de echt vieze wonden behandelen met Vulnodoron. Dit middel heeft ook een algemeen helend effect op getraumatiseerd weefsel, zoals Arnica dat (in- en uitwendig) ook heeft op dieper liggende weefsels. Het wordt zelfs aanbevolen voor letsels met vooral kneuzingen. Het is een zalf die ook bij vuile wonden gebruikt kan worden, maar vreemd genoeg (of juist niet?) ook bij gesloten verwondingen kan worden gebruikt, waar de werking lijkt op het structurerende en vitaliserende van Arnica. Ik vind het mooie van de Vulnodoron dat heel subtiel werkt. Bijvoorbeeld bij rosacea is het een uitstekend middel dat, mits dagelijks gebruikt, in mijn ervaring net zo goed werkt als een corticosteroidzalf of metronidazol.Maar ja, die ervaring telt natuurlijk ook weer niet. Daar ben ik teveel dubbelziend voor misschien...

Woordenboek


Deel deze Nieuwsbrief met een medische collega