print

Teveel vitamine B6- en B12-suppletie: meer heupfracturen

Dat vitaminesuppletie niet altijd zonder risico is, is al bekend. In JAMA Network publiceerden Noorse en Amerikaans onderzoekers onlangs een nieuwe bevestiging hiervan. De gegevens van bijna 75.864 postmenopauzale vrouwen uit de Nurses’ Health Study, over een periode van twintig jaar, werden geanalyseerd. In deze groep traden 2.304 heupfracturen op. Van deze vrouwen waren eetgewoonten en supplementengebruik bekend.

Opvallende conclusie: met name de vrouwen die te hoog gedoseerde vitamine B6 ( 35 mg/dag) in combinatie met te hoog gedoseerde vitamine B12 ( 20 mcg/dag) als suppletie gebruikten, hadden een 50% hogere kans op het oplopen van een heupfractuur. Maar ook het innemen van een matig verhoogde dosis (2-35 mg) B6 of B12 (5-30 mcg) was al geassocieerd met meer heupfracturen.

De onderzoekers kunnen nog slechts speculeren over de onderliggende oorzaak.

Lees het artikel...

Kurkumapoeder: pas op voor loodintoxicatie

Aan het Aziatische kruid kurkuma, of geelwortel, worden de laatste jaren gezondmakende, of gezondheidsbevorderende eigenschappen toegekend. Zo zou het een ontstekingsremmend effect hebben, en horen bij de voedingsmiddelen die kanker zouden kunnen helpen voorkomen, en is het om die reden steeds populairder in het Westen.

Maar kurkumapoeder is niet altijd meer zo gezond als het bij de consument belandt. Al eerder werd bekend dat de giftige gele kleurstof loodchromaat (PbCrO4) in Bangladesh in kurkuma gevonden wordt. Amerikaanse en Bangladese onderzoekers publiceerden in Environmental Research het resultaat van een omvangrijk onderzoek, met monsters van kurkumapoeder en de gedroogde hele wortel, interviews met handelaren en andere betrokkenen, en omgevingsonderzoek rondom maalderijen. Zij concluderen dat in zeven van de negen kurkumaproducerende provincies loodchromaat op grote schaal met het poeder wordt versneden. Omdat het een dagelijks gebruikt kruid is in Azië, is het daarmee een belangrijke bron van (chronische) loodintoxicatie. Ook wordt het poeder geëxporteerd naar de VS, Canada, het VK en de VAE. De onderzoekers pleiten voor een onmiddellijke interventie binnen de gehele keten om het versnijden terug te dringen.

Hoewel er in het artikel niets over vermeld staat, lijken de problemen niet voor te komen bij verse kurkumawortel, of bij kurkuma die buiten Bangladesh is geproduceerd.

Lees het volledige artikel...

Gezonde voeding helpt bij jong volwassenen al na drie weken tegen depressie

Gezond eten lijkt zo langzamerhand goed voor alles… Australische onderzoekers publiceerden in oktober 2019 een studie naar het effect van voeding op depressie bij adolescenten en jong volwassenen tot 35 jaar. Het was al bekend dat het volgen van een ongezond dieet de kans op depressie vergroot, en omgekeerd, dat gezonde voeding, met fruit, groente, vis en mager vlees de kans op depressie juist verkleint. Maar niet eerder is er een randomized clinical trial (RCT) verricht naar deze voedingseffecten.

Er werden in deze studie 76 deelnemers gevolgd met een matig ernstige depressiescore, die gerandomiseerd waren verdeeld over twee groepen van 38. Een groep wijzigde een ongezond dieet (met veel suikers en verzadigde vetten) in een gezonder dieet, de andere groep continueerde het gebruikelijke voedingspatroon.

Na slechts drie weken konden de onderzoekers al significante verschillen vaststellen in depressiescores. De groep gezonde eters lieten scores zien die gemiddeld bij normale waarden uitkwamen, terwijl de ongezonde eters onveranderd matig depressief bleven. Ook angst- en stressscores verbeterden bij de interventiegroep. De verbetering bij de gezonde eters bleef ook meetbaar na drie maanden.

De auteurs stellen onder meer dat gezonder eten een aanvullend effect kan hebben bij de behandeling van depressie bij adolescenten en jong volwassenen. Een beetje een open deur, maar toch prettig dat deze RCT het gezonde verstand weer bevestigt.

Lees het artikel...

TEDx-video: Christine Stabell Benn: “DTP eist mogelijk meer kinderlevens dan dat ‘t redt, maar bij poliovaccin is ‘t juist andersom”

De polarisering in de discussie rondom vaccinaties is de laatste jaren alleen maar toegenomen. De nuance is vaak ver te zoeken. De Zweedse arts Christine Stabell Benn komt in deze TEDx-talk met een wel heel belangwekkende ontdekking, die zowel voor- als tegenstanders deels gelijk geeft. Al 25 jaar volgt zij in Guinee-Bissau de gezondheid van 200.000 mensen. Ze ontdekte dat bepaalde vaccins een niet-specifiek positief effect hadden op de gezondheid en overleving van kinderen, terwijl andere vaccins juist een niet-specifiek negatief effect bleken te hebben. Toen ze nader onderzocht wat de onderscheidende factor was, zag ze één belangrijk verschil. De kinderen die het opvallend goed deden, waren gevaccineerd met levend verzwakt vaccin. Terwijl de kinderen die het slechter deden en vaker stierven, gevaccineerd waren met gedood vaccin. Levend verzwakt vaccin blijkt het immuunsysteem te trainen, zoals ze dat noemt, waardoor het óók beter in staat blijkt te zijn om andere infecties dan bijvoorbeeld polio te overwinnen. Terwijl vaccins met gedode ziekteverwekker het immuunsysteem op een veel eenzijdiger wijze leert reageren, wat het kwetsbaar maakt. Alle tien door haar onderzochte vaccins laten hetzelfde beeld zien: met levend vaccin gevaccineerde kinderen hebben overall juist een betere gezondheid dan verwacht, terwijl niet-levende vaccins een aspecifiek negatief effect op de algemene gezondheid hebben die niet werd verwacht, en vooral bij meisjes. Zo bleek de introductie van niet-levend DTP-vaccin in de jaren tachtig gepaard te gaan met een toename van de sterfte met een factor vijf. Terwijl de sterfte bij baby’s, gevaccineerd met oraal levend poliovaccin, met een derde daalde. “Extreem ongemakkelijke resultaten, en ik wilde dat ze niet waar waren”, zegt ze zelf.

Luister naar haar verhaal...

 

Colofon

Weleda Medisch Nieuws is een uitgave van Weleda Benelux SE en verschijnt 4x per jaar.

 

Redactie

Arie Bos (arts / auteur)

Ingrid van Berckelaer (apotheker)

Majella van Maaren (redacteur)

Peter Staal (huisarts en antroposofisch arts)

Angela van Bennekom (coördinator)

 

Digitale vormgeving

Iris Termeulen
Redkiwi

Correctie

Michel Gastkemper

Contact

medisch@weleda.nl

Adres:

Weleda Benelux SE 

Platinastraat 161

2718 SR Zoetermeer