print

Aankondiging Bolk’s Companion ‘Endocrinology’

Aankondiging Bolk’s Companion ‘Endocrinology’: Over hormoonsystemen bij de mens en het vraagstuk van de psychosomatiek

(verwachte Engelse uitgave in lente 2016. Auteurs: K. Luske, R. Ghelman, G. van der Bie en L. van den Heuvel)

Onderdeel van de serie Bolk’s Companions, zie www.bolkscompanions.com.

Een belangrijke vraag in de geneeskunde is of er een logische relatie te leggen is tussen lichamelijke symptomen en psychische fenomenen, zoals deze zich in de klinische praktijk voordoen.

Dit is een vraag die onder meer opkomt bij het begeleiden van patiënten met symptomen van ‘hormonale’ ziekten. Veranderingen in de stemming, het bewustzijn of het gedrag kunnen voor de arts de aanleiding zijn om aan een endocriene ziekte te denken en de hormonen in het bloed te controleren. Ook hebben psychologische symptomen van lichamelijke ziekten een behoorlijke impact op de levenskwaliteit van de patiënten. Het belang van de relatie tussen psychische fenomenen en een hormonale ontregeling is klinisch evident.

In deze Companion wordt gebruik gemaakt van de ‘4 stap benadering’ die een samenhang wil onderzoeken, bij gezondheid en ziekte, tussen enerzijds de werking van het endocriene systeem en anderzijds de psychologische verschijnselen en de veranderingen in de kwaliteit van het bewustzijn.

Na het lezen van deze Companion heeft de lezer praktische tips voor een methodische empatische benadering voor de dagelijkse praktijk. Zo helpt het een brug te slaan tussen de betekenis van hormonale systemen in het algemeen en de individuele ervaringen van de patiënt.