print

Column: Krachtpatser

Omdat hij vond maar weer eens iets aan sport te moeten doen, ging hij met de groep van de buurman mee mountainbiken. Zij waren allemaal wel wat jonger, maar hij meende dat zijn conditie nog goed genoeg was en het leek hem gewoon leuk om mee te doen. Er was een prachtig bosgebied bij een riviertje met schitterende fietspaden. Dat was tenminste wat hij zich herinnerde toen hij daar lag. Zijn valhelm, die hij godzijdank droeg, was gescheurd, maar echt hoofdpijn had hij niet. Alleen het ademen ging heel moeilijk, lukte eigenlijk niet. Hij leek even niet te kunnen bewegen van de pijn in zijn zij, in zijn rug en op zijn ribben. Zijn maten wilde hem al ophijsen, maar het enige wat hij kon doen was gebaren hem even te laten liggen, het ging gewoon eerst nog niet. De pijn trok gelukkig in een paar minuten wat weg...

Lees meer

 

Toepassingen uit het Vademecum: Medicatie bij meniscusletsel

Het Vademecum is een internationale “Materia medica” van antroposofische geneesmiddelen, op basis van practice-based evidence, uit ingezonden ervaringsberichten van antroposofische artsen. Deze editie meer over medicatie bij meniscusletsel.

 

 

 

Lees meer

 

Boekbespreking: Mindsight - Daniel Siegel

Met een simpele indeling zou je psychiaters in twee soorten kunnen verdelen: biologische psychiaters, die het erop houden dat psychiatrische ziekten hersenziekten zijn die chemisch moeten worden benaderd. De andere soort benadert de patiënt via de psyche, met gesprekken, en vindt de hersenen daarin onbelangrijk omdat in de DSM nog steeds geen gewag wordt gemaakt van hersenafwijkingen die de psychiatrische ziekte kan verklaren. Daniel Siegel is een psychiater die ongelofelijk geïnteresseerd is in de functies van de hersenen en de variaties erin die bepaalde psychiatrische beelden kunnen verklaren, en die toch als het even kan zonder medicatie, maar met oefeningen daar iets aan poogt te doen. En daarin slaagt. Er zijn ook patiënten die zichzelf een eind op weg helpen met oefeningen. Zoals Henk Schutte, wijsgerig bioloog, die zichzelf, met zijn bipolaire stoornis, behandelt met de zes basisoefeningen van Rudolf Steiner.

Lees meer

 

Voor u gelezen

Slapen op dierenvel beschermt baby's tegen astma

Van kinderen die in een plattelandsomgeving opgroeien was al bekend dat zij minder allergie, lees een ontspoord immuunsysteem, ontwikkelen. Maar hoe zit het met baby’s die in de stad worden geboren? Meer dan 3000 gezonde Duitse baby’s werden betrokken in een onderzoek dat in 1998 begon. De kinderen werden tot hun tiende jaar vervolgd. Wat bleek? Baby’s die de eerste drie maanden op een dierenhuid (zoals een schapenvacht) te slapen waren gelegd, hadden op hun zesde jaar maar liefst 79% minder kans op allergie. Onderzoekers vermoeden een duidelijke verklaring.

Lees meer

 

Subliminale boodschappen bij ouderen: magische boost?

Woorden zijn machtig. Zo ook in subliminale boodschappen: je merkt er niets van, maar ze sturen wel je gedrag. Al in 1957 kon James Vicary zo de verkoop van Coca-Cola en popcorn in een bioscoop aantoonbaar stimuleren. Het heeft iets griezeligs. Maar kan het ook positief worden gebruikt? Onderzoekers van de Yale University zochten het uit bij een grote groep ouderen. Het effect was opvallend.

 

Lees meer of lees de samenvatting

 

 

Na miljoenen toedieningen: kritiek op griepvaccinatiebeleid houdt aan

‘Waarom vaccineren we eigenlijk zo veel mensen [tegen griep], terwijl we geen bewijs hebben dat het bij hen werkzaam is?’, vraagt huisarts Margaret McCartney zich af in een scherp opiniestuk op de site van het British Medical Journal. Het Britse NHS bijvoorbeeld houdt zelfs een ‘Flu Fighter’s Campaign’, en verleidt personeel in de zorg met chocola, lolly’s, stickers en cadeautjes, om zich maar tegen griep te laten vaccineren. Een miljoenen kostende jaarlijks terugkerende operatie, die volwassenen behandelt als kinderen, en ‘niet te rechtvaardigen is’, aldus McCartney.

Lees haar artikel

 

TEDx video: Even slikken: nieuwe feiten over intestinale parasieten

Wie rilt er niet bij het idee dat je door het leven zou moeten gaan met parasitaire darmwormen. We vinden het dan ook een vorm van beschaving dat parasitaire infecties in ontwikkelde landen vrijwel zijn uitgeroeid. Maar volgens bioloog Christopher Blanar heeft dat uitroeien van intestinale parasieten bij de mens een akelige keerzijde. Luister hoe hij uitlegt dat we – inderdaad – ziek kunnen worden door, maar juist nog zieker kunnen worden zónder die ongenode gasten. Tja...!

Bekijk de video

Woordenboek


Deel deze nieuwsbrief met een medische collega

 

 

Colofon

Weleda Medisch Nieuws is een uitgave van Weleda Benelux SE en verschijnt 4x per jaar.

 

Redactie

Arie Bos (rustend huisarts / auteur)

Ingrid van Berckelaer (apotheker)

Majella van Maaren (redacteur)

Peter Staal (huisarts en antroposofisch arts)

Angela van Bennekom (coördinator)

 

Digitale vormgeving

Hendrik Jan de Jong


Correctie

Michel Gastkemper

 

Contact

medisch@weleda.nl