print

Medische Nieuwsbrief Winter 2013

Column: Opwarming van de aarde gewenst

Het is me duidelijk: de opwarming van de aarde geldt niet voor moeders. Lena tegenover me heeft haar vierde kind gekregen en kan er niet over uit dat ze binnenkort moet solliciteren: ze is moe en slaapt nog niet door, omdat de kleine 's nachts nog regelmatig komt. Hij heeft de laatste tijd vaak gehuild en heeft veel krampjes. 'Dat is toch normaal, dokter, dat kinderen vaak huilen'...  [Peter Staal, huisarts]

Toepassingen uit het Vademecum

Het vademecum is een internationale 'Materia medica' van antroposofische geneesmiddelen, op basis van practice-based evidence, uit ingezonden ervaringsbeirchten van antroposofische artsen.

[Lees verder] over medicatie bij anemie door ijzertekort.Boekbespreking: Sam Parnia, Erasing Death

'Vroeger dacht men dat wanneer het hart en de ademhaling stopte, een persoon klinisch dood was', legt Parnia uit. Nu hebben wetenschappers echter ontdekt dat de dood niet onmiddelijk inzet, maar eerder een langdurig proces is. 'Dit proces kan soms uren duren. In die tijd kunnen we het mogelijk omkeren', zegt Parnia. 

[Lees verder]
Zesde werkbijeenkomst antroposofisch repertorium: bundeling van kennis

Op 20 november vond in Driebergen de zesde werkbijeenkomst plaats, waarin door antroposofisch artsen gezamenlijk gediscussieerd werd over de inhoud van een nieuw repertorium antroposofische geneesmiddelen. George Maissan, rustend huisarts in Gouda, schrijft het concept. Deze keer ging het over de clusters 'Psychiatrie' en 'Neurologie'.

[Lees verder]


Agenda

Medicamenteuze behandelingen antroposofische geneeskunde op basis van nieuw te verschijnen repertorium

  • Donderdag 6 februari 2014 
  • Woensdag 26 februari 2014

Antroposofische Gezondheidszorg Congressen

  • Donderdag 26 juni (10:00 - 17:30):
    De bijdrage van antroposofische gezondheidszorg aan de ontwikkeling van Integrative Medicine
  • Donderdag 26 juni (20:00) - zaterdag 28 juni (14:00)
     4th International Scientific Congress on Anthroposophic Medicine