print

Zwanger? Zoetstoffen, ook stevia, niet goed voor microbioom én je kind…

De discussie over de veiligheid van kunstmatige zoetstoffen eindigt tot nu toe, ondanks veel geuite twijfels, steeds in het voordeel van de zoetstoffen. Ze hebben een stevige plek in de markt, en in de keukenkastjes van miljoenen mensen over de hele wereld die de nadelige effecten van suiker ermee willen vermijden.

Maar opnieuw zijn er twijfels ontstaan. Deze keer vonden Canadese onderzoekers dat, wanneer zwangere ratten zoetstoffen binnen krijgen, ook stevia, die van een plant afkomstig zijn en door velen als een gezonder alternatief worden gezien, dit ongewenste effecten heeft. Het consumeren ervan, in combinatie met een dieet met veel suiker en vet, draagt bij aan het ontstaan van obesitas, het vermindert de glucosetolerantie en verandert de darmflora en de vetstofwisseling. Opvallend was dat deze effecten ook waarneembaar waren bij de jongen na de geboorte, terwijl die zelf geen kunstmatige zoetstoffen tot zich namen. En, nog veelzeggender: dat gebeurde ook bij steriele jongen die een faecestransplantatie kregen van de jongen van wie de moeder zoetstoffen hadden gehad.

Lees het artikel...

Sojaconsumptie: goed voor je gezondheid?

In de tijd waarin de discussie over de consumptie van dierlijke eiwitten alom gevoerd wordt, rijst de vraag of plantaardige eiwitten dan beter voor je gezondheid zijn. In dat verband is de recente publicatie van Japanse onderzoekers in het British Medical Journal mogelijk interessant. Zij maakten de resultaten bekend van een langjarige prospectieve studie onder bijna 93.000 mannen en vrouwen (leeftijd >45 jaar) over een periode van bijna vijftien jaar. Met behulp van vragenlijsten werd gezocht naar een mogelijk verband tussen de consumptie van gefermenteerde en ongefermenteerde sojaproducten, zoals tofu, natto en miso, en sterfte.

Wat bleek: sojaconsumptie als zodanig leek geen invloed te hebben op de sterfte. Echter wel de consumptie van gefermenteerde sojaproducten (miso en natto). Die zouden kunnen bijdragen aan een zekere verlaging van het sterfterisico. Met name nattoconsumptie bleek gecorreleerd aan een 10% lager sterfterisico aan hart- en vaatziekten.

De onderzoekers willen echter wel waarschuwen voor al te premature conclusies. Ze kunnen niet uitsluiten dat de positieve uitkomsten voor gefermenteerde producten vertroebeld zijn door verkeerde correcties van de data. Zo zou socio-economische status gecorreleerd kunnen zijn aan nattoconsumptie én adequate en tijdige diagnostiek van mogelijke diabetes, waarvoor in de analyse niet gecorrigeerd kon worden.

Lees het volledige artikel…

Psychiatrische beelden verbeteren met lichaamsbeweging.

Angststoornissen, depressie, schizofrenie, suïcidaliteit, acute psychose: allemaal diagnoses die zo ernstig kunnen zijn dat je ermee in een psychiatrische kliniek kunt worden opgenomen. En als iemand er zo slecht aan toe is, ligt het voor de hand dat alle behandel-aandacht gaat naar het zo snel mogelijk, vaak medicamenteus, proberen te laten verdwijnen van het probleem.

Behandelaars verbonden aan het University of Vermont Medical Center hadden een wat ruimere blik, gelukkig. Psychiater Tomasi en enkele collega’s lieten een sportfaciliteit bouwen, speciaal voor 100 klinisch psychiatrische patiënten. Ze stelden een 60 minuten-oefenprogramma samen, met lichamelijke oefeningen en mind-bodytechnieken, naast psychotherapie en voedingsadviezen. Ze noemen hun aanpak een vorm van integratieve therapie. Behandelaars lieten hun patiënten steeds voor en na een uur oefeningen een vragenlijst invullen, met vragen over stemming, zelfrespect en zelfbeeld. Een spectaculaire 95% van de patiënten meldde ná het uur oefenen zich beter te voelen dan ervoor. En maar liefst 63% noemde hun stemming zelfs blij, of erg blij. Gemiddeld 91,8% van de patiënten meldde tevreden te zijn met hoe ze zich lichamelijk voelden na de gestructureerde oefeningen. In een reactie zeggen de onderzoekers voor psychotische patiënten een lichamelijke ingang voor behandeling te hebben gevonden, die toegevoegd kan worden aan het behandelarsenaal.

Lees het hele artikel…

TEDx-video: Vier vragen die je patiënt aan je zou moeten stellen

Deze video is eigenlijk bedoeld voor patiënten. Maar toch. De Noorse neurochirurg Christer Mjaset werd ‘wakker’ door één simpele vraag die een patiënte hem ooit stelde. Haar vraag maakte hem een stuk bewuster van zijn eigen behandel-drijfveren, en hij begon zich te verdiepen in de cijfers over onnodige onderzoeken en ingrepen. Vervolgens destilleerde hij daar vier simpele vragen uit, die volgens hem elke patiënt aan zijn of haar arts zou moeten stellen. Als alle patiënten zijn advies zouden opvolgen, zou dat moeiteloos een reductie van 20% kunnen opleveren in de kosten van onderzoeken en behandelingen. Om nog maar te zwijgen van wachttijden en complicaties.

Luister naar zijn verhaal…

 

Colofon

Weleda Medisch Nieuws is een uitgave van Weleda Benelux SE en verschijnt 4x per jaar.

 

Redactie

Arie Bos (arts / auteur)

Ingrid van Berckelaer (apotheker)

Majella van Maaren (redacteur)

Peter Staal (huisarts en antroposofisch arts)

Angela van Bennekom (coördinator)

 

Digitale vormgeving

Iris Termeulen
Redkiwi

Correctie

Michel Gastkemper

Contact

medisch@weleda.nl

Adres:

Weleda Benelux SE 

Platinastraat 161

2718 SR Zoetermeer