print

'stel dat...' van Peter Staal

Stel je bent arts. En stel je bent geïnteresseerd in antroposofische geneeskunde, homeopathie of in ieder geval Integrative Medicine. En stel dat je patiënt dat ook is. Stel je hebt dan ook nog een patiënt die je voor meerdere dingen tegelijk zou willen behandelen (beetje stimuleren van de stofwisseling, beetje kalmeren, beetje verwarmen). En stel je wilt dat voor de patiënt in een zo makkelijk mogelijke vorm, bijvoorbeeld één product met meerdere inhoudsstoffen. En stel dat dat middel in die vorm niet bestaat, maar je wilt het wel in die vorm hebben. En stel dat de patiënt het ook nog snel wil hebben.

Wat doe je dan? [Lees verder...]

Nux Vomica Comp

De compositie Nux vomica comp. is als alcoholische druppels beschikbaar en tevens, onder de naam Misselijkheidskorrels, als alcoholvrije variant (granulen). Ze bevat drie bestanddelen (in gelijke hoeveelheden), die elkaar, volgens de antroposofische geneeskunde, aanvullen en versterken: een afkooksel van de wortel van gele gentiaan (Gentiana lutea radix, decoctum) in D1, muskaatnoot (Nux moschata, semen) in D4 en braaknoot (Nux vomica semen) eveneens in D4.Het preparaat wordt in de antroposofische geneeskunde voornamelijk ingezet bij misselijkheid en braken. Contra-indicaties voor de alcoholische druppels zijn: zwangerschap en kinderen onder 1 jaar en voor de granulenvariant, Misselijkheidskorrels, zwangerschap.

[Lees verder (.pdf document)..]

Boekrecensie Matthew Walker: ‘Why We Sleep. The New Science of Sleep and Dreams’

Arie Bos

Toen ik geneeskunde studeerde, in de jaren zeventig, was het vaste antwoord op de vraag waarom we slapen: dat weten we niet. Hoewel iedereen natuurlijk de ervaring kent dat je er erg door opknapt, was daar nooit een wetenschappelijke aanwijzing voor gevonden. Matthew Walker, de auteur van ‘Why We Sleep’, vond het daarom ook geen interessant onderwerp aan het begin van zijn carrière. Tot hij na afloop van een voordracht die onder andere over de slaap ging en het gebrek aan kennis daaromtrent, aangesproken werd door een pianist. De pianist vertelde hem: “Het is eigenaardig, maar als ik een nieuw stuk instudeer, zijn er altijd passages die niet lekker lopen, waar een vinger even aarzelt, hoe vaak ik ze ook herhaal. Als ik het stuk dan de volgende dag weer speel gaat het opeens vloeiend.” Toen begreep Walker dat de slaap een belangrijk geheim verborg: de plasticiteit van de hersenen, die het gevolg is van alle ervaringen die we overdag hebben en van de oefeningen die we bewust doen, krijgt pas zijn beslag in de nacht.

[Lees verder...]

Boeken tip: De wil is een pijl van René Slot

Aankondiging: De Wil is een Pijl van René Slot

 

René Slot is arts voor integrale geneeskunde en coach. Zijn ervaringen over hoe je mensen in hun wil kunt aanspreken, heeft hij neergelegd in een boek met een methodiek die de wil als ‘pijl’ beschrijft. [Lees verder...]

Voor u gelezen:

 

Colofon

Weleda Medisch Nieuws is een uitgave van Weleda Benelux SE en verschijnt 4x per jaar.

 

Redactie

Arie Bos (arts / auteur)

Ingrid van Berckelaer (apotheker)

Majella van Maaren (redacteur)

Peter Staal (huisarts en antroposofisch arts)

Angela van Bennekom (coördinator)

 

Digitale vormgeving

Iris Termeulen
Redkiwi

Correctie

Michel Gastkemper

Contact

medisch@weleda.nl

Adres:

Weleda Benelux SE 

Platinastraat 161

2718 SR Zoetermeer