print

Gencydo, Citrus / Cydonia comp

Het Weleda preparaat Citrus/Cydonia comp., met merknaam Gencydo, wordt bereid uit citroensap (Citrus limon) en een waterig extract van kweeperen (Cydonia oblonga).
Het is een belangrijk antroposofisch middel, dat ingezet wordt in de behandeling en preventie van allergische ziekten van de luchtwegen, voornamelijk hooikoorts en huisstofmijtallergie.
De toepassing vindt vooral plaats in de vorm van injecties* (in verschillende sterktes). Er bestaat ook een neusspray en oogdruppels*. In Nederland is Gencydo alleen als neusspray op de markt.

Volgens de antroposofische geneeskunde ligt de kern van hooikoorts in het feit dat deze patiënten hun bewustzijn sterker dan normaal richten op de omgeving. Hierdoor treedt een overgevoeligheid op voor prikkels en substanties die via de zintuigen binnenkomen. De ‘interne’ controle is dan weer lager dan normaal, met als gevolg dat vloeistofprocessen gaan doorschieten en slijmvliezen hun spankracht verliezen en meer doorlaatbaar worden. Pollen – en andere substanties – kunnen dieper in het organisme binnendringen, wat dan tot de bekende symptomen leidt.

Het therapeutisch doel van Gencydo is om een tegengesteld proces tot stand te brengen, dat juist verdichtend, samentrekkend en verstevigend werkt op de slijmvliezen, en het bewustzijn weer binnen de eigen grenzen brengt.


Een beschrijving van de bestanddelen:


Citrus limon

Citrus limon is een kleine, altijd groene boom, die zoals alle Citrus-soorten behoort tot de Rutaceae of Wijnruitfamilie. De citroenboom verkiest een warm en mild klimaat. Hij is van nature thuis in het gebied rond de Middellandse en Zwarte Zee.

Citrus limon is een snelle, krachtige groeier, maar hij haalt uiteindelijk hooguit zeven meter. Vergeleken met soortgenoot Citrus sinensis, de sinaasappelboom, die gemakkelijk het dubbele bereikt, blijft de citroenboom eerder compact, wat ‘samengetrokken’. Zijn bladeren zijn langwerpig ovaal, vooraan spits, en licht gezaagd.
Een citroenboom bloeit het gehele jaar door, zodat er voortdurend zowel bloemen als vruchten te zien zijn. Een opmerkelijk feit, want het gaat hier niet om een plant uit tropische gebieden (zonder seizoenen). De geur van de bloesem is intensief, heerlijk verfrissend en ‘romantisch’.

De bestuiving van de bloemen gebeurt door de wind, door insecten of door zelfbevruchting (bij direct contact van stempel en meeldraden).
Een bijzondere eigenschap van Citrus limon, en ook van andere Citrus-soorten, is dat ze - onder bepaalde omstandigheden - in staat zijn vruchten te vormen zonder dat vooraf een bevruchting plaats vond. Dit resulteert dan in pitloze vruchten, steriele vruchten zonder zaad (‘zonder toekomst’).
Telers selecteren in toenemende mate op deze eigenschap.

Een rijpe citroen is egaal ‘citroengeel’, een zonnige, fris gele kleur met een lichte groennuance. Typisch aan citrusvruchten is dat ze opgebouwd zijn uit verschillende vruchtpartjes, elk omgeven door een huidje. Bij de citroen zijn het er zeven tot tien. Het vruchtvlees binnenin de partjes bestaat uit vele kleine zakjes gevuld met sap.
De pitten van de citroen lijken op mini-citroentjes; ze worden eveneens door een huidje omsloten.

De vloeistofrijke inwendige vrucht wordt door een harde, leerachtige schil omhuld, afgeschermd van de omgevingsinvloeden. Een extreem beeld hiervan is een bikkelharde verdroogde citroen met binnenin nog verrassend sappig vruchtvlees.
De schil is bezet met oliekliertjes. De geur van de etherische citroenolie is heel karakteristiek, verfrissend én opwekkend (wakker makend). Het hoofdbestanddeel is citral.
Citroengeur wordt vaak toegevoegd aan schoonmaakmiddelen, doucheproducten en deodorants omdat ze een associatie oproept met zuiverheid en frisheid.

De citroen is dé zure vrucht bij uitstek. Hij bevat 5 tot 7% vruchtzuren, voornamelijk citroenzuur. Bij het rijpen van vruchten worden normaliter suikers gevormd ten koste van zuren. Bij een citroen gebeurt dit niet, integendeel, de zuurgraad neemt alleen maar toe. Met een pH van 2,4 – vergelijkbaar met die van de maag – geeft citroensap in de mond een ongekende samentrekking van de mondspieren (beeld voor het sterk bewustmakend effect). Citroenzuur is een aromatisch zuur, met een duidelijke geurtendens (anders dan bijvoorbeeld azijn) en een sterk reinigende werking. Enkele druppels citroensap kunnen bacterie-houdend water zuiveren doordat het aanwezige citroenzuur de buitenste beschermlaag van de bacteriën verstoort, waardoor ze afsterven.

Citroenen zijn rijk aan vitamine C. Er zijn andere vruchten die hen hierbij overtreffen, maar het in citroensap rijkelijk aanwezige citroenzuur beïnvloedt op zeer positieve wijze de beschikbaarheid en werkzaamheid van het ascorbinezuur.

Verdere bestanddelen zijn onder meer flavonoïden, gom- en slijmstoffen, suikers en minerale substanties als kalium, calcium, kiezelzuur, een spoor borium en vooral veel pectine. Pectinen zijn hydrofiele macromoleculen, die water kunnen binden, waardoor ze vochtregulerend kunnen werken. Bovendien verminderen ze de gevoeligheid en prikkelbaarheid van slijmvliezen (mucilaginosa). Bij het rijpen van vruchten verdwijnt pectine in de regel, bij citroenen niet.

Deze rijkdom aan substanties, geconcentreerd in de vrucht, is de stoffelijke neerslag van de vele bijzondere processen die zich in deze plant afspelen. Citrus limon is op geniale wijze in staat om zijn vloeistofprocessen te binden en te beheersen, af te grenzen en te beschermen, in een samentrekkend gebaar en met een sterke geurtendens. De antroposofische geneeskunde maakt dankbaar gebruik van dit natuurproduct, zoals in Gencydo.

In de volksgeneeskunde wordt citroensap, zowel in- als uitwendig, breed ingezet in drankjes, wikkels of kompressen. Bijvoorbeeld bij slijmerige verkoudheid of keelpijn, maar verrassenderwijs ook bij brandend maagzuur.

Cydonia oblonga

Cydonia oblonga, de kweepeerboom, behoort tot de familie van de rozengewassen.
Het is een langzame groeier, die tot een kleine boom van circa vijf, maximaal acht meter hoogte uitgroeit. Zijn dichte kroon is breed en rond.
Anders dan bij de meeste van zijn fruitdragende familiegenoten (zoals appel, peer) verschijnt de bloesem pas als de boom al volop in blad staat (mei, juni).  De bloemen zijn groot, bleekroze of wit van kleur en vallen al snel af.

Na de bloei volgen harde, peervormig tot omgekeerd eivormige vruchten, die circa 15 cm groot worden. Ze zijn donzig behaard en verspreiden een heerlijke aromatische geur. Naarmate ze rijpen, verandert de kleur van groengeel naar goudgeel.
Rauw zijn kweeperen vrijwel niet te eten, ze zijn keihard en erg zuur en wrang. Bovendien zitten er  veel steencellen in. Ze bevatten behoorlijk wat looistoffen, bitterstoffen met een sterk samentrekkend effect (bewustmakend).
Gekookt, verwerkt tot jam, gelei of in andere gerechten, zijn de vruchten wel goed te genieten.

Cydonia oblonga is een meester in het organiseren en binden van water. Dit is af te lezen aan het buitengewoon hoog gehalte aan pectine in zijn vruchten en aan de krachtige slijmstoffen in de pitten, die tot wel vijftig keer het gewicht van de pitten aan water kunnen opnemen en in dik slijm omzetten.

Bij de bereiding van Gencydo wordt een (waterig) extract uit de kweepeervrucht toegevoegd om het heilzame effect van het citroensap nog te versterken.

De Gencydotherapie is een goed voorbeeld van hoe in de natuur processen gevonden kunnen worden, die, fenomenologisch,  tegengesteld zijn aan ziekteprocessen bij de mens, om zo tot een werkzame** therapie te komen.

_______________________________________________

* niet in Nederland verkrijgbaar, wel via Duitse apotheek
** gepubliceerde onderzoeken op Gencydo, onder meer:
Citrus/Cydonia Compositum Subcutaneous Injections ... 

www.ncbi.nlm.nih.gov › ... › PubMed Central (PMC) door EW Baars - ‎2011 –  Citrus/Cydonia Compositum Subcutaneous Injections versus Nasal Spray for Seasonal Allergic Rhinitis: A Randomized Controlled Trial on Efficacy and Safety

Immunomodulatory properties of a lemon-quince preparation (Gencydo®) as an indicator of anti-allergic potency.
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21256726
Gründemann C
, Papagiannopoulos M, Lamy E, Mersch-Sundermann V, Huber R.- ‎2011

Citrus/Cydonia Comp. Can Restore the Immunological Balance in Seasonal Allergic Rhinitis-Related Immunological Parameters In Vitro...www.ncbi.nlm.nih.gov › ... › PubMed Central (PMC)
E. W. Baars
 and H. F. J. Savelkoul – 2008

The effect of Gencydo injections on hayfever symptoms: a therapeutic causality report.
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16296919
  Baars EWDe Bruin A. - ‎2005