print

Voor u gelezen

 

Vergeet zoutarm; sugar kills!

Kleine witte kristalletjes die we dagelijks tot ons nemen... 

Al decennia lang denkt elke arts het eerst aan zout als hem gevraagd wordt naar het verband tussen dieet en hoge bloeddruk. Helemaal niet vreemd, zout, water, nieren en bloeddruk hebben ook echt wel iets met elkaar te maken. Toch heeft zoutreductie in het Westerse dieet nauwelijks effect gehad op de bloeddruk, zo constateren auteurs in het nieuwe online tijdschrift OpenHeart. Niet zout, maar suiker, en dan vooral de fructosecomponent van suiker, dat aan vrijwel alle vormen van bewerkte voeding wordt toegevoegd, blijkt een veel belangrijker oorzaak van hypertensie en metabole hartziekte.

Levensechte computergame wapen tegen seksueel geweld

Dat jonge mensen urenlang op beeldschermen staren is dan wel niet zo gezond, maar wel een gegeven van onze tijd. Waarom dan niet computergames inzetten om hen te leren de regie over hun leven in eigen hand te nemen? In Dallas gebruikte psychologe Simpson Lowe van de Southern Methodist University een nieuwe trainingsmethode die sterk in opkomst is: gamification. Reële omstandigheden met seksuele intimidatie en dreiging worden nagebootst in de virtual reality van een speciaal ontwikkelde computergame van negentig minuten. Zevenenveertig meiden deden mee. Drie maanden later…

[Lees de samenvatting] of [het bericht van de universiteit].

[Of lees] hoe in Idaho gamification wordt ingezet om mensen met een beperking te leren regie te nemen over andere aspecten van hun leven.

 

Geïndividualiseerde kankerbehandeling: weer een stap verder?

Het ontstaan van resistentie tegen (combinaties van) chemotherapie tegen kanker is een groot probleem. Met genetisch onderzoek van de tumorcellen probeert men al te voorspellen welke middelen bij de individuele patiënt het meest kansrijk zullen zijn, maar volledig betrouwbaar is deze methode niet. In Science is te lezen dat onderzoekers van een kankercentrum in Boston besloten nog een stap verder te gaan. Zij incubeerden resistente celculturen uit biopten van longtumoren met een vrij groot aantal verschillende combinaties van chemotherapeutica. Wat bleek: ook onverwachte combinaties, die op een andere wijze niet eerder voorspelbaar waren, waren in staat de resistentie te doorbreken, in vitro én in dierproeven. De onderzoekers hopen zo een snelle methode te kunnen ontwikkelen om bij resistentie direct over te kunnen schakelen op een nieuwe en kansrijke combinatie.

[Lees de samenvatting]

 

Imitatie ingezet bij revalidatie na beroerte

Spiegelneuronen in ons brein worden actief bij het zien van een activiteit bij een medemens. Aangenomen wordt dat deze hersenactiviteit aan de basis ligt van de motorische en emotionele leerprocessen van baby’s en kinderen. Australische onderzoekers kwamen op het idee om te onderzoeken of dit fenomeen ook therapeutisch ingezet kan worden als motorische corticale cellen zijn beschadigd, zoals na een beroerte. Veertien proefpersonen die een beroerte hadden gehad volgden gedurende twee verschillende periodes twee verschillende revalidatieprotocollen. Eén met (verzonnen) ontspanningsoefeningen gevolgd door oefentherapie. Bij het andere regime was er ook oefentherapie, maar die werd voorafgegaan door het observeren van een persoon op een video die de te oefenen beweging eerst voordeed.

[Lees de samenvatting]

 

TED.com video: Hokjesgeest

“Hoe noem je een dierenarts die slechts één soort kan behandelen? – Een humaan arts…”

Postnatale depressie, automutilatie, polycysteus ovariumsyndroom: geen eenvoudig te behandelen ziekten. Cardiologe Barbara Netterson wordt regelmatig gevraagd om met haar beeldvormende technieken dierenartsen te helpen een diagnose te stellen. Daarbij kan ze niet alleen vaststellen wat de dieren mankeren, maar ze ontdekte ook nog iets anders. Veel aandoeningen bij mensen komen óók bij dieren voor. En laten nu dierenartsen voor veel van die problemen al lang een effectieve behandeling te hebben. Hoeveel kennis ligt er eigenlijk voor het oprapen als humaan artsen ook eens over de schutting kijken?