print

Column: Opleveren

Jan (23) is moe vanwege zijn Pfeiffer en Harm (35) heeft doorslaapstoornissen. Niet bepaald dezelfde ICPC-code, maar toch kan het verkeren dat ze met hetzelfde recept buiten staan. Hoe dat kan? Stimuleren van de vitaliteit is de hoofdzaak. Vitaliteit, dat woord was voorheen een beetje besmet voor de wetenschap. Vitaliteit is er, zo meent de reductionistische wetenschap, bij de gratie van het DNA, dat gewoon doet waarvoor het geprogrammeerd is. In de spreekkamer heb je daar niets aan met al die mensen die, ondanks hun zelfredzame genen, klagen over moeheid en slapeloosheid. Tijd voor een beschouwing over de lever die, bij een goede werking, veel vitaliteit oplevert. Dus tijd om de patiënt een beetje ‘op te leveren’...

[Lees verder]

 

Het Vademecum: Medicatie bij angst

Het Vademecum is een internationale “Materia medica” van antroposofische geneesmiddelen, op basis van practice-based evidence, uit ingezonden ervaringsberichten van antroposofische artsen.

Boekrecensie: 'De beestjes in ons'

Het humane microbioom heeft de kolommen van het medisch wetenschappelijk nieuws veroverd. Toen we nog over microflora of huid- en darmflora spraken was eigenlijk niet erg duidelijk welke rol deze micro-organismen speelden. We kenden ook alleen maar de bacteriën en schimmels die konden worden gekweekt. Sinds men op zoek ging naar de verschillende DNA-sequenties van deze ‘flora’, werd duidelijk dat we er nog geen kwart van kenden. En wat vooral duidelijk werd is dat dit microbioom medebepalend is voor onze fysieke en psychische gezondheid. De Amerikaanse internist en microbioloog Martin Blaser, een van de pioniers op dit gebied, heeft een fascinerend boek geschreven: De beestjes in ons. Het belang van bacteriën. 

[Lees verder]

Bolk’s Companions: hulp op de weg naar een geïntegreerde geneeskunst!

De Bolk’s Companions bestaan al meer dan tien jaar. Toch is, ook bij antroposofische artsen, de bekendheid met de publicaties gering. Mogelijk hebben we te weinig actief de aandacht op deze vernieuwende publicaties gevestigd. Soms wordt de toegankelijkheid van de Companions, zeker voor beginnend geïnteresseerden, als niet gemakkelijk ervaren. Alles bij elkaar reden om wat te vertellen over de ontstaanswijze van de uitgaven, hoe u ons kunt bereiken en te vertellen waar de groep van auteurs op dit moment staat.

[Lees verder]

 

Agenda

NVAP Symposium 2015:

De ziel als bemiddelaar tussen lichaam en geest

 

[Lees verder]

 

Woordenboek


Deel deze nieuwsbrief met een medische collega

 

 

Colofon

Weleda Medisch Nieuws is een uitgave van Weleda Benelux SE en verschijnt 4x per jaar.

 

Redactie

Arie Bos (rustend huisarts / auteur)

Ingrid van Berckelaer (apotheker)

Majella van Maaren (redacteur)

Peter Staal (huisarts en antroposofisch arts)

Angela van Bennekom (coördinator)

 

Digitale vormgeving

Hendrik Jan de Jong


Correctie

Michel Gastkemper

 

Contact

 

medisch@weleda.nl