print

Dubbelblinde studie: arnica uitwendig net zo werkzaam als NSAID

Zwitserse onderzoekers hebben met 204 patiënten met radiologisch bewezen osteoarthritis van de interphalangeale gewrichten van de handen, een dubbelblind onderzoek uitgevoerd. In dit onderzoek werd de werking vergeleken van ibuprofen (5%) gel met arnicagel (50 g tinctuur/100 g) gedurende een periode van eenentwintig dagen. Het effect werd gemeten op pijn en handfunctie. Er bleken geen verschillen te zijn tussen beide preparaten: arnicagel werkte net zo goed als ibuprofengel. Zes patiënten in de iburofengroep meldden bijwerkingen tegen vijf patiënten in de arnicagroep. De onderzoekers concluderen dat arnicagel evenwaardig is aan brufengel bij de behandeling van artrose aan de handen.

Lees de samenvatting...

Titaniamdioxide: nieuw verdacht E-nummer?

Titaniumdioxide nanopartikels, in de EU toegelaten als E171, is een van de meest gebruikte ‘witsels’ in de voedings- en farmaceutische industrie. Het is een witte kleurstof, die jarenlang werd gezien als onschuldige toevoeging aan tandpasta en tabletten, maar ook aan allerhande voedingsmiddelen zoals snoepgoed en kauwgom. Bijna alle westerse mensen krijgen het vrijwel dagelijks in ruime mate binnen. Maar is het wel zo onschuldig? Eerder verschenen er al berichten over associaties met diverse ziekten, zoals dementie, metastasering van kanker, autisme, eczeem en astma.
In Frontiers of Nutrition publiceerden Australische onderzoekers hun studie naar het effect van E171 op muizen. Zij vonden dat de darmflora weliswaar niet werd veranderde in samenstelling, maar wel in functioneren. Een dosis van 2 mg/kg lichaamsgewicht gaf al meetbare effecten. Onder invloed van titaniumdioxide veranderden de door de bacteriën uitgescheiden metabolieten. Ook vormen de bacteriën een zogenaamde biofilm, en die zijn op hun beurt weer geassocieerd met onder andere toegenomen ontstekingsactiviteit van het colonepitheel en colonkanker.

Lees het artikel... of lees het persbericht...

Jaarlijks wereldwijd miljoenen doden door groente- en fruittekort

Als een oorlog of een infectieziekte jaarlijks miljoenen levens eist, staan de kranten er bol van, en terecht. Maar wat als miljoenen doden jaarlijks zouden zijn te voorkomen door gewoon gezonder te eten? Iedereen weet het natuurlijk al lang dat je gezond moet eten, maar toch… het blijft schokkend als je de feiten op een rij zet. Dat deden onderzoekers van de Tufts University in Massachusetts. Op 8 juni presenteerden zij in Baltimore de resultaten van hun statistische data-analyse. Deze data betroffen maar liefst 1,6 miljoen individuen, verdeeld over 113 (!) landen. De onderzoekers concludeerden na hun analyse dat het dagelijks onvoldoende (< 300 gram per dag) fruit eten jaarlijks leidt tot 1,8 miljoen sterfgevallen door coronaire hartziekten (CHZ) en CVA’s. Daarnaast vallen er volgens hen jaarlijks rond de 1 miljoen doden als gevolg van het eten van onvoldoende groente (< ca. 400 gram per dag), aan  CHZ en CVA’s. Ter illustratie: volgens de CDC eet van de Amerikaanse bevolking slechts ca. 15% van de Amerikanen voldoende fruit, en slechts ca. 11% voldoende groente.
Lees het persbericht van The American Society for Nutrition…  of lees de samenvatting

TEDMED-video: B.J. Miller: “Wat er écht toe doet als we sterven”

Achteroverleunend op een stoel op het podium doet hij geen moeite om z’n onderarmamputatie en beide onderbeenprotheses te verbergen. Palliatief arts B.J. Miller heeft ook zelf als patiënt z’n portie wel gehad. Hij oogt en klinkt als een non-conformist. Hij neemt in deze TED-talk zijn tijd om te vertellen over wat híj denkt dat er werkelijk toe doet aan het eind van het leven.

De (Amerikaanse) gezondheidszorg heeft hij immers ervaren toen hij zelf als zwaargewonde patiënt de dood in de ogen keek – en maar net bleef leven. En later, als arts in een Zen-hospice https://www.zenhospice.org/. Die gezondheidszorg deugt soms nauwelijks, hoor je hem tussen de regels door zeggen. Ondanks de inzet van zeer goedwillende medewerkers. Er is iets met de opzet ervan. Miller komt met indringende beelden, als onconventionele aanwijzingen voor verandering.

Hij heeft een sterke mening ontwikkeld van wat echt belangrijk is als je patiënt bent, en waar we in onze palliatieve zorg vooral ruimte voor moeten maken. Zaken als geen pijn hebben, je comfortabel voelen. Maar ook: een smeltende sneeuwbal die stiekem in je hand wordt gelegd, als je ziekenhuiskamer geen ramen heeft om een idee te hebben van het weer buiten. Koekjes bakken. Weten dat je hondje aan het voeteneind van je bed ligt. En sterven accepteren als onderdeel van het leven.

Luister naar haar verhaal...

of lees een interview met Miller...

 

Colofon

Weleda Medisch Nieuws is een uitgave van Weleda Benelux SE en verschijnt 4x per jaar.

 

Redactie

Arie Bos (arts / auteur)

Ingrid van Berckelaer (apotheker)

Majella van Maaren (redacteur)

Peter Staal (huisarts en antroposofisch arts)

Angela van Bennekom (coördinator)

 

Digitale vormgeving

Nantke Hooning
Redkiwi

Correctie

Michel Gastkemper

Contact

medisch@weleda.nl

Adres:

Weleda Benelux SE 

Platinastraat 161

2718 SR Zoetermeer