print

Kanker behandelen en kwaliteit van leven verbeteren, het kan

Peter Staal, huisarts

Tijdens een overleg met mijn huisartsengroep spraken we over hoe we omgaan met mensen met kanker. Ik vertelde dat ik me gelukkig prees, dat je met antroposofische middelen zo veel extra kan doen. Dat we de mensen vaak ook individuele therapieën geven en dat ik de mensen om de zes tot acht weken laat terugkomen voor evaluatie. De toenmalige voorzitter van onze Hagro, een nestor, reageerde verbaasd. Het was indertijd duidelijk dat hij veel vertrouwen in mij had als collega, maar van ‘alternatief’ moest hij niets weten. Wel was hij heel verrast over mijn verhaal, en reageerde met: ‘Maar wat een prachtig verhaal, dus jij ziet jouw kankerpatiënten tenminste iedere twee maanden een keer. Dat is toch geweldig!'

En dat is het ook, want veel huisartsen verwijzen hun patiënten door en als je ze niet actief vervolgt, verdwijnen ze ‘de molen’ in. Kanker, welvaartsziekte, maar vooral individuele ziekte. Een individuele ziekte waar het hele gezin aan meelijdt. Dus zeker de moeite om naast de voorgeschreven reguliere therapieën ook op de achtergrond veel te bieden om het proces voor de zieken een klein beetje te verlichten.


Dit doen we door het lichaam, de vitaliteit, de ziel en de zingeving te ondersteunen. Het lichaam wordt vooral verzorgd door reguliere therapieën, die ingrijpen in het lichaam en fysieke resultaten nastreven: het weghalen van de tumor door mes, bestraling of chemotherapie. De zingeving is een belangrijk thema, omdat daardoor de aangeboden therapieën ook volgehouden worden. Niet zelden blijkt dat mensen die een waardevolle betekenis kunnen geven aan hun ziekte en aan hun leven betere overlevingskansen hebben dan zij die dat niet hebben*1,2.  De ziel moet zich comfortabel voelen en daarvoor is het belangrijk dat mensen goed eten, slapen en bewegen, zodat ze ‘lekker in hun vel’ zitten.


Maar de vitaliteit is eigenlijk de belangrijkste factor en de beste hefboom voor de antroposofische arts. Allereerst zijn daar de maretakpreparaten zoals Iscador. Deze antroposofische middelen die gegeven worden bij kanker zijn niet zomaar een extract uit de maretak, maar worden op een zeer speciale manier bereid. Hiernaar is al veel wetenschappelijk onderzoek verricht*2.

Een fantastisch middel om mensen na een operatie weer op te laten knappen vind ik het  ‘narcosemiddel‘  Ferrum sidereum/Prunus comp.. Het geeft energie en wordt algemeen gebruikt na een narcose, die je immers ‘uit je vel trekt’, waardoor je door het ferrum sidereum (meteoorijzer, ‘incarnerend’), dat vitaliserend werkt, weer goed ‘in je vel’ komt. Er zit ook Arnica in (voor het herstel van de operatiewond) en Prunus spinosa (sleedoorn) en is daarom echt vitaliserend (naast Thuja en Stibium). Je kunt dit middel in het algemeen ook vaak geven om aan te sterken na een ernstige ziekte (longontsteking of ernstig ongeval, als ‘oplaptherapie‘.

Bij chemo’s kun je Nux vomica comp. geven tegen de misselijkheid. En bij neuropathieën die veel pijn kunnen geven, maar ook ongemak omdat de zenuw niet meer vitaal is, geef ik vaak Aconitum/Nicotiana comp. olie. Dat laatste is uitwendig aan te brengen, bij voorkeur voor het slapen. Ook bij idiopathische neuropathie (pijnen) werkt dat goed. Voor botpijnen (bij botmetastasen) is mijn ervaring met Formica comp.*3 injecties, dat patiënten vaak substantieel minder pijn ervaren, waardoor de hoeveelheid pijnstillers beperkt kan blijven.
Amaradruppels (bittermiddel) bij slechte eetlust, omdat het de eetlust opwekt als het 10 minuten voor de maaltijd gegeven wordt (‘antroposofisch aperitiefje‘).
Voor angsten en bij onrust kan het middel Aurum/Hyoscyamus comp. gegeven worden, dat in de antroposofische psychiatrie gebruikt wordt bij paniekstoornis, maar ook bij minder ernstige problemen, het ‘hart geruststelt‘, vaak wel nodig voor mensen die in de molen van behandelingen terechtkomen.
 
Want -zoals mijn collega zei- het is goed om de patiënt regelmatig te zien en het lijden te verlichten. Daar zitten we voor in onze praktijken, om juist deze mensen regelmatig even te zien, en de ‘Parcivalvraag’ te kunnen stellen: ‘hoe gaat het nu met je?’ Mooi toch, als je dan ook wat concreets voor ze kunt doen!

*1: Zie o.a. bij Antonovsly: Salutogenese is een begrip dat de socioloog Aaron Antonovsky (1923 – 1994) heeft voorgesteld. Daarbij gaat het om een benadering van de mens, die zich richt op factoren die gezondheid en welbevinden stimuleren in plaats van de factoren die ziekte veroorzaken en die in het middelpunt van de pathogenese staan. Het gaat bij salutogenese om de verhouding tussen gezondheid, stress en coping.

*2 Grossarth-Maticek, R. and Ziegler, R. Randomised and non-randomised prospective controlled cohort studies in matched-pair design for the long-term therapy of breast cancer patients with a mistletoe preparation (Iscador): a re-analysis. Eur J Med Res 11-30-2006;11(11):485-495

*3: via de Weleda app in Duitsland te bestellen

 

Colofon

Weleda Medisch Nieuws is een uitgave van Weleda Benelux SE en verschijnt 4x per jaar.

 

Redactie

Arie Bos (arts / auteur)

Ingrid van Berckelaer (apotheker)

Majella van Maaren (redacteur)

Peter Staal (huisarts en antroposofisch arts)

Angela van Bennekom (coördinator)

 

Digitale vormgeving

Nantke Hooning
Redkiwi

Correctie

Michel Gastkemper

Contact

medisch@weleda.nl

Adres:

Weleda Benelux SE 

Platinastraat 161

2718 SR Zoetermeer