print

Dubbelblinde cross-overstudie: Citrus/Cydoniaspray werkzaam tegen hooikoorts door graspollenallergie

Onderzoekers van de universiteit van Freiburg deden een onderzoek onder mannen en vouwen tussen de achttien en vijftig jaar met bewezen hooikoorts door graspollenallergie. De groep werd in tweeën verdeeld en gerandomiseerd. Vervolgens werd volgens een protocol de ene groep blind behandeld met een neusspray (Citrus/Cydonia zoals geproduceerd door Weleda), en kreeg de andere groep een placebo. Na een wash out-periode werd de behandeling omgedraaid, en kreeg de eerste groep placebo en de andere het verum. Zowel objectieve (neusdoorgankelijkheid, histaminegehaltes voor en na provocatie) als subjectieve (symptoomscores) parameters werden vastgelegd.
Hoewel er van de 43 deelnemers nogal wat uitvielen door protocolschendingen, voornamelijk omdat deelnemers luchtweginfecties hadden opgelopen, konden de onderzoekers toch enkele conclusies trekken uit de data. Zo vonden ze significant bewijs voor een (beperkt) klinisch anti-allergisch effect, en een bevestiging van eerdere aanwijzingen dat Citrus/Cydonia, in tegenstelling tot antihistaminica, ook effect heeft op late allergische reacties. Opvallend was ook dat de behandelde patiënten al een betere neusdoorgankelijkheid hadden vóór de provocatie plaatsvond. Mogelijk, aldus de onderzoekers, was er toch al sprake van een allergische provocatie bijvoorbeeld door huisstofmijt of resten graspollen (het onderzoek vond plaats in de winter). Citrus/cydonia zou daar al invloed op hebben kunnen gehad, maar dat blijft vooralsnog speculatie.
Vanwege de onvoorziene hoge uitval van de deelnemers pleiten de onderzoekers voor een herhaling van het onderzoek.
Lees het hele artikel…

Junkfood eten of diabetes

Junkfood eten of diabetes 2: vrijwel even slecht voor de nieren
Onderzoekers van de UCL in Londen onderzochten de reactie van de nieren op hoge bloedsuikers in een rattenmodel. Ratten met diabetes type 2 werden vergeleken met ratten die junkfood te eten kregen. Achtergrond was onder meer om te onderzoeken hoe verschillende stoffen die betrokken zijn bij de terugresorptie van glucose in de proximale tubulus veranderen onder verschillende fysiologische omstandigheden. Dit tegen de achtergrond van het feit dat de fysiologie van die terugresorptie, waarop ook de nieuwste generatie antidiabetica hun invloed hebben, nog altijd niet volledig is opgehelderd.
De onderzoekers vonden dat de veranderingen in de nier op het gebied van glucosetransporterende stoffen zoals SGLT2, en die beschouwd worden als pathologische veranderingen die onder meer de bloedsuiker uiteindelijk zullen verhogen, niet alleen plaatsvinden bij ratten met diabetes (type 1 en 2). Ook al bij ratten zonder diabetes die een junkfood-dieet volgen en nauwelijks verhoogde bloedsuikers vertonen worden deze pathologische veranderingen gezien. Ook zijn er aanwijzingen dat de nier reageert op remming van SGLT2 met het versterken van andere fysiologische mechanismen die het effect ervan weer (deels) compenseren.
Lees het artikel… onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1113/EP085670/full

Biologische veranderingen gevonden bij tarwe-sensitiviteit

Steeds meer mensen verdragen geen tarwe meer, zonder dat er sprake is van coeliakie. Ze ervaren een veelheid van intestinale en niet-intestinale symptomen, van opgeblazen buik tot cognitieve problemen, na het eten van tarwe of andere glutenhoudende granen. Het probleem bij deze aandoening, die ook wel Non Celiac Wheat Sensitivity, of NCWS, wordt genoemd, is dat er met laboratorium- of histologisch onderzoek nog geen typerende afwijkingen zijn gevonden die de diagnose kunnen bevestigen. Veel patiënten hebben daarom problemen om met hun klachten serieus genomen te worden.
Onderzoekers van het Columbia University Medical Center deden onlangs een aantal ontdekkingen die dit probleem in de toekomst kunnen gaan oplossen. In het tijdschrift Gut gut.bmj.com publiceerden zij de bevindingen van een onderzoek, waarbij drie groepen werden vergeleken: een groep coeliakiepatiënten, een groep patiënten die klachten passend bij NCWS rapporteerden, en een groep gezonde proefpersonen.
Bij de mensen met NCWS vonden zij significant verhoogde titers van bepaalde ontstekingsfactoren die wijzen op een systemische activatie van het immuunsysteem in combinatie met een te grote doorlaatbaarheid van de darmwand. Bovendien, zo melden de onderzoekers, daalden deze factoren weer aanzienlijk zodra de NCWS-patiënten een dieet gingen volgen waarbij tarwe en glutenhoudende granen waren geëlimineerd. De oorzaak van de falende barrièrefunctie van de darm is nog niet opgehelderd.
Lees het hele artikel… gut.bmj.com/content/early/2016/07/21/gutjnl-2016-311964.full

Het paracetamolletje: schadelijker dan gedacht...

Acetaminophen, ofwel paracetamol, hoort bij de meest gebruikte pijnstillers. Het is een huis-tuin-en-keukenmiddel geworden, dat vaak bijna als automatisme wordt geadviseerd bij kinderen met koorts of pijn, ook bij hele jonge. Een doosje is voor een paar dubbeltjes verkrijgbaar bij drogist en supermarkt.
We weten allemaal dat chronisch paracetamolgebruik op zichzelf een oorzaak kan worden van hoofdpijn. En dat een overdosis acute, zelfs irreversibele leverschade kan veroorzaken. Maar er is meer.
De site Medical News Today www.medicalnewstoday.com plaatste onlangs een journalistiek overzichtsartikel www.medicalnewstoday.com/articles/311949.php over paracetamol. En dan blijkt dat we er een stuk voorzichtiger mee zouden moeten zijn.
Ernstige allergische huidreacties, soms dodelijke, zoals het Stevens-Johnson syndroom, chronische leverschade en kanker zijn gemeld. Tijdens de zwangerschap paracetamol slikken verhoogt de kans op astma en allergie bij het ongeboren kind. Maar ook toegenomen sterfte, gastro-intestinale incidenten, hart- en vaatziekten en nierschade komen uit een systematische literatuuranalyse bovendrijven, gepubliceerd in Annals of the Reumatic Diseases ard.bmj.com/content/75/3/552.full, naar voren.
Opvallend is dat er steeds een duidelijk dosis-responseffect is, ook als de aanbevolen dosering van 4000 mg/dag niet wordt overschreden. Vier dagen per week paracetamol gebruiken is voor ouderen al aantoonbaar ongezond.
Lees het overzichtsartikel… www.medicalnewstoday.com/articles/311949.php

TEDx.com video

 “Depressie-epidemie: pillen gaan ’t nooit oplossen. Leefstijl wel!”


Wereldwijd kost de depressie-epidemie jaarlijks een miljoen (!) mensen het leven. Het aantal mensen dat in zijn leven een of meerdere episodes de kwelling van een depressie zal ervaren, neemt overweldigende vormen aan. Op de leeftijd van 75 jaar heeft 23% een of meerdere depressies in zijn leven gehad. Tussen 1993 en 2013 is het gebruik van antidepressiva in de VS toegenomen met meer dan 300%. Ten tijde van deze TED-video (2013) slikte een op de negen Amerikanen boven de twaalf jaar een antidepressivum.
In deze video, die bol staat van schokkende feiten, belicht onderzoeker Stephen Ilardi deze enorme problematiek vanuit een evolutionair perspectief. Hij laat zien hoe juist dit perspectief hem en zijn team zes lifestyle-gerelateerde factoren liet vinden om deze ziekte te lijf te gaan. Ze ontwierpen een relatief eenvoudig behandelprogramma, geen rocket science: TLC (Therapeutic Lifestyle Change), en het resultaat bleek overweldigend.
Alleen al de factor lichaamsbeweging – deze kon je van verre zien aankomen – heeft meer genezende en weldadige effecten op het brein dan welke farmaceutische pil dan ook. Zoloft legt het af tegen drie keer per week een half uur stevig doorlopen.
Luister naar de gepassioneerde uitleg van Stephen Ilardi... https://www.youtube.com/watch?v=drv3BP0Fdi8. Het programma tlc.ku.edu van Ilardi en zijn team, dat patiënten kan helpen om de regie over hun eigen leven weer terug te krijgen, is terug te vinden op tlc.ku.edu.