print

Voor u gelezen

Migraine: mishandeld als kind?

Het was al bekend dat wie als kind mishandeld is, op volwassen leeftijd vaker medische problemen heeft, waaronder hoofdpijn, angsten en depressies. Amerikaanse onderzoekers zoomden in op een groep van in totaal 9734 patiënten met hoofdpijn, van wie de meesten (8305) leden aan migraine. Bij deze deelnemers aan het onderzoek werd met behulp van een vragenlijst vastgesteld of er sprake was geweest van een of meer vormen van mishandeling in hun jeugd (zoals emotionele mishandeling, emotionele verwaarlozing of seksueel misbruik).

De conclusie: als iemand voor zijn achttiende levensjaar te maken heeft gehad met een vorm van mishandeling, is de kans 33% groter dat hij te maken krijgt met migraine dan met spanningshoofdpijn. De relatie (de onderzoekers spreken nog niet van ‘oorzakelijk verband’) werd nog sterker als er sprake was geweest van twee verschillende vormen van mishandeling.

Lees de samenvatting... ofhet persbericht.

 

Migraine: mindfulness helpt!

Onderzoekers van de Wake Forest School of Medicine, North Carolina, wilden weten of mindfulness ook effectief kan zijn bij migraine. Zij zetten een pilotstudy op met 19 migrainepatiënten die gerandomiseerd werden verdeeld in twee groepen. Een groep kreeg een training in negen bijeenkomsten in Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR). De andere groep onderging de gebruikelijke behandeling tegen migraine en fungeerde als controlegroep. Na acht weken bleek dat er minder migraineaanvallen optraden in de interventiegroep. Bovendien bleek dat de deelnemers in deze groep niet alleen opvallend trouw deelnamen aan de trainingen en de opdracht om thuis elke dag te mediteren. Ook waren de aanvallen minder zwaar, duurden ze korter en ondervonden de deelnemers minder beperkingen. Vanwege de kleine aantallen deelnemers in deze pilot zijn niet alle uitkomsten significant. De onderzoekers pleiten voor een vervolgonderzoek met grotere aantallen patiënten.

Lees het persbericht of de publicatie.

 

Onderzoek 93-jarige topatlete: sporten houdt je brein fit

De op 94-jarige leeftijd overleden Canadese atlete Olga Kotelko deed op haar 93e mee aan een wetenschappelijk onderzoek, dat speciaal voor haar was opgezet. Op haar 65e namelijk was Olga pas begonnen met sporten, en twaalf jaar later pas met atletiek. Toen ze stierf, in 1994, had ze 750 gouden medailles gewonnen en 30 wereldrecords in haar leeftijdsklasse op haar naam staan. Haar prestaties waren zo uitzonderlijk, en haar lichaam en brein waren in zo’n uitzonderlijke goede conditie, dat onderzoekers moesten improviseren om matchende groepen te vinden. En hoewel één casus nog geen basis is voor vergaande conclusies, lijkt Olga wel het levende bewijs te zijn dat ook tot op hoge leeftijd ons brein nog plastisch is, en vooral: dat we daar goed gebruik van kunnen maken.

Bekijk Olga op YouTube waarin ze aan het eind zelf vertelt hoe ze zo ver is gekomen, of lees de samenvatting van het onderzoek.

 

Niet goed voor hart en bloedvaten

Het British Medical deinst er niet voor terug wetenschappelijke dwalingen aan de kaak te stellen. Neem vet in de voeding. Want wie is niet opgegroeid met ‘verzadigd vet is ongezond’, of met margarine, die ‘goed is voor hart en bloedvaten’? In augustus publiceerden onderzoekers van de McMaster University een systematische review/meta-analyse, waarin zij de conclusie trekken dat het eten van verzadigd vet, zoals in roomboter, niet geassocieerd kan worden met hartdood, hartziekte, beroerte of diabetes type 2, zoals jarenlang is gezegd. Wel vinden zij een relatie tussen het eten van transvetten en sterfte en coronaire hartziekte. Transvetten, die kunnen ontstaan uit plantaardige vetten met meervoudig onverzadigde vetzuren, komen vooral voor in industrieel bewerkte producten, zoals margarines, zoutjes en gebak. Ze leveren echter geen enkele bijdrage aan onze gezondheid. De onderzoekers merken op dat de voedingsrichtlijnen veel meer aangepast moeten worden aan deze bevindingen.

Lees het onderzoek hier.
Op Wikipedia staat bovendien een duidelijke uiteenzetting over transvetten.

TED.com video: persoonlijke hygiëne... voor de ziel!

Een kleuter leert het al snel: handen wassen voor het eten, en als je een wondje krijgt, moet je er een pleister op plakken. En niemand zal het in z’n hoofd halen, om nog eens extra te gaan poken in een wond die nog aan het genezen is. Maar hoe komt het toch, vraagt psycholoog Guy Winch zich af, dat we elke dag meer tijd besteden aan ons gebit dan aan onze emotionele hygiëne? Dat we eindeloos onze psychische trauma’s blijven herkauwen? Van roken kun je ziek worden en dood gaan, maar eenzaamheid blijkt even ongezond te zijn!

Als het om onze ziel gaat, leven we nog in een primitief tijdperk. Guy Winch geeft ons een por in een prikkelend pleidooi.

Bekijk de video.

Terug naar de nieuwsbrief

 

Woordenboek