print

Voor u gelezen

Bryophyllum helpt bij slaapproblemen in de zwangerschap

In een prospectief, multi center, observationeel onderzoek is onderzocht of Bryophyllum tabletten (350 mg, Weleda) een werkzaam alternatief zijn voor conventionele slaaptabletten bij zwangere vrouwen. Deze laatste middelen zijn uiteraard niet gewenst in de zwangerschap, terwijl slaapproblemen dan juist regelmatig voorkomen. Vrouwen meldden dat zij na het gebruik van Bryophyllum minder vaak wakker werden, en dat de kwaliteit van de slaap subjectief verbeterde. Niet alle parameters scoorden even goed, maar de onderzoekers zien voldoende significante verbetering om Bryophyllum als werkzame en veilige behandeling te zien van slaapproblemen tijdens de zwangerschap.

Lees de samenvatting

 

Hoe een parasitair vliegje de weg wijst naar het ideale gehoorapparaat

De Ormia ochracea is een parasitair vliegje dat een larve deponeert op het lichaam van een mannelijke krekel, die vervolgens na ruim een week hierdoor het loodje legt. Dit vliegje weet uitzonderlijk goed het geluid van die krekel te lokaliseren, en wel met een gehoororgaan van 1,5 mm groot. Deze grootte is veel kleiner dan de golflengte van het krekelgeluid, waardoor wetenschappers (en overigens ook het Amerikaanse leger) al jaren buitengewoon geïnteresseerd zijn in de fysiologie van deze super-oortjes. Onderzoekers Kuntzman en Hall (Texas) slaagden er in om een microfoon te bouwen, geheel gebaseerd op de wip-wap-hoortechniek van dit vliegje.

Lees meer over hoe deze techniek het ideale gehoorapparaat mogelijk dichterbij brengt, of lees de samenvatting.

 

 

Kinderen en straling: na Frankrijk komt nu ook België met wetgeving

Velen worden tegenwoordig dag en nacht “ondergedompeld” in een grote hoeveelheid elektromagnetische straling, zoals van Wi-Fi, GSM en DECT. Wat de gevolgen daarvan zijn voor onze gezondheid, dus ook voor die van kinderen, is nog altijd onzeker. Maar dat we voorzichtig moeten blijven is duidelijk. Deense middelbare scholieren baarden internationaal veel opzien toen zij met een uiterst simpel onderzoek lieten zien, wat een Wi-Fi uit een router deed met kiemend tuinkerszaad.

De WHO en de Raad van Europa waren al eerder bezorgd. Westerse overheden worden, ondanks de grote belangen die met de moderne communicatie zijn gemoeid, steeds voorzichtiger. In Frankrijk is in januari een wet aangenomen die straling binnen de perken moet houden, onder meer ter bescherming van kinderen, en in België zijn mobieltjes voor kinderen tot 7 jaar sinds 1 maart 2014 verboden.

En wat doet Nederland? De Gezondheidsraad (GR) vindt dat er onvoldoende bewijs is voor schadelijkheid voor kinderen, en wil eerst meer onderzoek. Tot die tijd worden geen maatregelen geadviseerd. Misschien moet de minister de GR een keer een rapport laten schrijven over het “Voorzorgsbeginsel”?

 

Meta-analyse: biologische voeding gezonder?

Is biologische voeding nu gezonder of niet? De discussie speelt al jaren en was nog onbeslist. Enerzijds is er de nog altijd toenemende wereldwijde industrialisatie van de landbouw, met bijbehorende toepassing van kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Anderzijds is er een sterk toenemende belangstelling voor duurzaamheid, ziektepreventie, gezonde leefstijlen en de rol die voeding daarin kan spelen. Het is daarom niet moeilijk te begrijpen dat deze vraag alleen maar meer beladen raakt.

Britse onderzoekers publiceerden onlangs een meta-analyse van 343 peer-reviewed publicaties. Zij keken onder meer naar nutriënten en de aanwezigheid van spuitmiddelresiduen en cadmium. Hun conclusie: biologische voeding bevat duidelijk meer gezonde nutriënten en minder schadelijke stoffen. Maar is daarmee de discussie beëindigd?

Je creativiteit laten lopen?

Er wordt gezegd dat mensen als Steve Jobs, oprichter van Apple, en Mark Zuckerberg, medeoprichter van Facebook, het al deden: lopend vergaderen. Californische onderzoekers wilden weten of het klopt dat je al wandelend creatiever kan denken dan wanneer je achter je bureau blijft zitten. Proefpersonen (studenten uiteraard) werden in diverse onderzoeksopstellingen getest. En wat blijkt?

Lees meer of Lees het oorspronkelijke artikel

 

 

TED-video: Een onverwacht, ongewild, onzeker cadeau

Stacey Kramer liet de haren van haar publiek recht overeind staan, toen ze in drie minuten vertelde over het beste cadeau dat ze ooit kreeg….En waar niemand voor in de rij zal staan.

Bekijk de video