print

Column: 'Snakken'

Gastcolumnist: G.M. Maissan

Met de herfst is het seizoen van de virusinfecties, zoals verkoudheden en bovenste-luchtweginfecties, weer aangebroken. Tijdens mijn diensten op de huisartsenpost zie ik vele snotteraars en keelpijnklanten. Nu ik niet meer in een antroposofische praktijk werk, moet ik de patiënten met alleen huis-tuin-en-keukenraadgevingen adviseren en kan ik de rijke schat aan antroposofische middelen niet meer voorschrijven, want die heeft de dienstapotheek niet op voorraad.

Maar soms kom je tijdens een nachtdienst oud-patiënten tegen, zoals de moeder van de 3-jarige Jaap, die ik om 23.30 uur aan de telefoon kreeg; Jaap was huilend en hoestend wakker geworden, ik hoorde hem “blaffen” op de achtergrond; hij leek het erg benauwd te hebben en had geen koorts. Op mijn vraag of hij dit eerder had gehad, ontkende zijn moeder, maar zijn zus had twee jaar geleden net zoiets, “heeft u die medicijnen nog?” “Ja, ik heb hier nog Bryonia/Spongia comp. druppels, mag ik die geven?” “Elke 10 minuten 5 druppels en gaat u dan ook met hem in de badkamer staan, waarbij u de warme douche aanzet, door de stoom zal hij ook makkelijker gaan ademen.” “Mag ik hem dan ook met Plantago Bronchiaalzalf insmeren?” “Als het wat beter gaat, zou ik dat zeker doen. Wilt u mij over een half uur nogmaals bellen?” Drie kwartier later kreeg ik de moeder van Jaap weer aan de lijn; het hoesten was veel minder, hij haalde weer gewoon adem, moest ze nu nog doorgaan met de druppels? “Nee, leg hem nu weer in bed, ingesmeerd met de Plantago Bronchiaalzalf en geef hem dan de komende week 3 maal daags 7 druppels Bryonia/Spongia comp. om een volgende aanval te voorkomen.”

Het zou mooi zijn als zeker de patiënten van antroposofisch werkende artsen een huisapotheek hadden waarin volgens mij voor de bovenste-luchtweginfecties de volgende middelen van Weleda niet zouden mogen ontbreken:

Allereerst Zinnober comp. trit.; dit middel, dat Apisinum, Belladonna en Zinnober bevat, is ook als vervanger van Ontstekingsdruppels (Apis/Belladonna comp.) bij focale ontstekingen te gebruiken. Zo is keel- of oorontsteking, maar ook fijt of zelfs een beginnende wondroos hiermee goed te behandelen. Het gebruik van antibiotica en antiphlogistica kun je hiermee flink beperken.

Een volgend middel dat ik zeer mis is:

Eucalyptus Gorgelpoeder, 1 theelepel op een vol glas water: 4 tot 6 maal daags gorgelen én een slok doorslikken. Het is werkzaam bij virale keelontstekingen en geeft naast het koude halsverband (zakdoek onder de koude kraan, uitknijpen en om hals binden) direct pijnverlichting, in plaats van het teveel voorgeschreven paracetamol.

En dan al die hoesters die volgens de standaarden zelf maar een hoestdrank moeten kopen bij de drogist, want het zou toch niet helpen. Mijn ervaring is echter een heel andere, de verschillende hoestmiddelen die er in het Weleda-assortiment zijn werken zeker, ieder op hun eigen gebied.

Zo helpt Drosera/Ipecacuanha comp. dil. of granulen, bij al die hoestbuien die eindigen in een braakneiging. Bij te hoge dosering kan de patiënt zelfs gaan braken, dan is het zaak de dosering te verlagen. Een nog sterkere werking bereik je als dit middel in afwisseling met Cuprum aceticum D3 gebruikt wordt.

Of Echinacea Hoest dil. om bij de chronische hoesters het slijm losser te maken.

En dan natuurlijk de tijm, in de vorm van Bio Tijmsiroop of uitwendig te gebruiken als Plantago Bronchiaalzalf, waarbij dan meermalen daags borst en rug dun ingesmeerd kunnen worden. Het werkt doorwarmend en maakt daardoor het slijm los, zodat het makkelijker opgehoest kan worden.

Voor droge hoest en taai slijm: Verbascum comp. dil..

Bij heesheid en keelpijn werkt Pyrit/Zinnober tabletten, 2 tot 6 maal daags 1 tablet. 

De oorpijnklantjes kan ik nu wel een ui-kompres op het aangedane oor adviseren, maar Levisticum, radix, decoctum D3 dil. of granulen, meermalen daags, doet het vocht achter het trommelvlies verminderen en laat het kind meer plassen, waardoor deze vervelende kwaal, die vooral ‘s nachts opspeelt, beter te verdragen is.

Hetzelfde geldt voor het gebruik van Kinfludo: een eenvoudig middel dat maakt dat het algemeen zieke kind (je kunt het eigenlijk bij alle virale infecties gebruiken, waarbij het kind een gegeneraliseerd ziektebeeld laat zien) de koorts veel beter verdraagt en daardoor veel minder ‘ziek‘ is.

Ook voor volwassenen met griep geldt dat het nemen van Infludo (of het sterk gelijkende Aconitum/Sabadilla comp. B) het ziektegevoel beduidend vermindert. Je voelt je minder beroerd en bent beter in staat de ziekte ook ‘uit te zieken’.

Dit is maar een kleine selectie van middelen waar ik met weemoed naar snak tijdens mijn diensten.

 

Geneesmiddelen